Протестите в Румъния са не толкова срещу корупцията, колкото заради това, че все още не могат да свалят своя Пламен Орешарски. Това коментира Тончо Краевски, анализатор в близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика, пред bTV днес.

В Румъния отново избухнаха протести срещу прокарани от лявото правителство закони, чиято цел е да оневинят властта за извършени престъпления. Според  критици на управляващите Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия.

Според Краевски партийната система в Румъния има проблем, защото от 2008 г. там доминират няколко партии и всяка е била в коалиция с всяка.

"Те са загубили тотално политически капитал през последното десетилетие. Няма да се успокоят, докато не се появи политическа алтернатива", каза Краевски.

И обясни, че България и Румъния в чисто политически аспект са вървели заедно до 2012-2013 г.

"Румъния не може да се каже, че е кой знае колко много по-напред от България. В политическо отношение всъщност е по-назад. Там също имаше едно дясно правителство, което малко преди края на мандата си беше свалено заради протести на социалисти", припомни Краевски, визирайки първото правителство на ГЕРБ.

След това, също както у нас, на власт дошло социалистическо правителство. Според Краевски обаче между двете ситуации вече има съществена разлика.

"Това е все едно правителството на Орешарски у нас да имаше не 120, а 140 или 150 мандата в парламента, да спечели следващи избори и все още да не може да бъде махнато от власт. Това в Румъния продължава 6 години, а не една", обобщи Краевски.

Той допълни, че е скептичен по отношение на тезата, че тези протести са за съдебна реформа или за борба с корупцията, макар да призна, че това безспорно е част от мотивацията. Според Краевски обаче протестът е политически, защото хората са недоволни от политическата система.