Централната банка на Турция заяви, че "ще осигури цялата ликвидност, от която банките имат нужда", след като турската лира спадна до ново рекордно ниско ниво на азиатските пазари, предаде ДПА.

Лирата по-късно си върна част от загубите, като се обменяше за 6.65 за долар. Преди това тя поевтиня до над 7 за долар.

Турският министър на финансите Берат Албайрак заяви, че от 13 август ще влезе в сила нов план за укрепване на лирата.

 
За да осигури на банките гъвкавост да управляват обезпеченията, централната банка ревизира дисконтовите лихвени проценти за обезпечения за сделки с турска лира, се казва в изявлението. Съгласно новия регламент намалената стойност на настоящите незадължителни обезпечения на банките ще се увеличи с приблизително 3.8 милиарда турски лири ($555.4 милиона).
 
 
Наред с това централната банка повиши лимитите на валутните депозити за трансакции с турски лири с 7.2 млрд. евро ($8.2 млрд.) до 20 млрд. eвро ($22.8 млрд.).

Мерките, обявени от централната банка на Турция, са с цел укрепване на турската лира. 

Централната банка ще следи внимателно промените на пазара и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметне за необходимо, се казва в изявлението.

Първият удар по новия "султан"

За съжаление прогнозата е, че "рекордите" на турската национална валута ще продължат. Според експерти Партията на справедливостта и развитието (ПСР), или Ердоган, за пръв път е изправена пред такава сериозна криза, откакто е на власт от 2002 г.

Професор Хайри Козаноглу от университета Алтънбаш посочи, че в момента турската икономика е в колапс. Външният дълг на Турция е достигнал 466 млрд. долара, а дълговете на нефинансовите фирми са 340 млрд. долара. Според експерта причината е неолибералната политика на управляващата ПСР.

"ПСР, която следва неолиберални политики, започна да действа против собствените си правила и собствената логика. Започна да се държи крайно арогантно. Без да се съобразяват с финансовите институции, без да им отправят подходящи послания, сметнаха, че ще могат да продължат пътя си, като потъпкват институционалните структури на капитализма, пренебрегвайки всички правила, и така корабът заседна в крайбрежните скали", коментира експертът.

По думите му президентът Доналд Тръмп успя по най-добрия начин да се възползва от безпътицата в турската икономика.

"В момент, когато турската икономика дори не помръдваше от безизходицата, в която изпадна, правителството се зае с непосилни за неговите размери инициативи във външната политика, в дипломацията. От тази ситуация се възползва Тръмп, който търсеше противник, на когото да покаже колко е силен. И го намери в лицето на Ердоган. Тоест разреши на Китай, на Русия, а и на ЕС в бъдеще да приклещят турската икономика, ако пожелаят", казва проф. Козаноглу.

Много сериозно затягане на коланите прогнозира експертът, според когото без прилагане на такава политика не е възможно да се реализира дори най-малък напредък в тежката икономическа ситуация. Опозиционните на Ердоган Добра партия на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се обявиха в защита на икономическите мерки на правителството за излизане от кризата, обявени от министъра на финансите и икономиката Берат Албайрак, зет на Ердоган.

Днес в президентския дворец Бештепе в Анкара започва конференция на турските посланици в чужбина под председателството на Ердоган. Руският външен министър Сергей Лавров ще говори на форума.