Вицепремиерът Валери Симеонов удържа малка победа в инициираната от него война със заведенията шумозамърсители по курортите. Затворени бяха две знакови дискотеки, едната от които трън в очите на Симеонов от миналото лято - "Какао бийч" в "Слънчев бряг. Или както той условно нарича известния парти център - "Какаовия плаж". Другото затворено заведение е "Хедон" в къмпинг "Каваци".

За това се похвали днес самият Симеонов, който даде съвместна пресконференция с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас д-р Георги Паздеров. Акцията за шум е по сега действащия закон, който от години не се спазва. Според разпоредбите му високи децибели не са разрешени на открито, в т.ч. и в курортите, в интервала 23-7 ч. До временното затваряне на двата бара в Слънчев бряг и "Каваци" се е стигнало, след като собствениците им са отказали да изпълнят предписания на РЗИ още от юни т.г.

"В началото на сезона извършихме показна проверка на най-сериозните нарушители от миналата година - заведенията в зоната на "Слънчев бряг-юг" и не само там, за да покажем, че това лято ще се спазва законът и ще се предприемат сурови действия в тази посока. Въпреки тази демонстративна проверка и направени констатации и предписания, оказа се някои търговски субекти продължиха да газят закона, смятайки, че не се отнася за тях. Това наложи допълнителни проверки, повторни констатации на нарушения на закона и за първи път в новата история на България се стигна до преустановяване експлоатацията на обекти по причина неспазване на изискванията на Закона за защита от шума в околната среда", посочи Симеонов.

И уточни:

"Вече четвърти ден "Какаовият плаж" и заведението "Хедон" южно от Созопол са затворени. Не става въпрос за вендета, в каквато бях упрекван. Чисто и просто приложихме крайната мярка, тъй като двете заведения многократно са нарушили предписанията."

След което разказа как още на 8 юни били извършени проверки на тези две заведения. Заради силния шум им били връчани предписания за преустановяване на нарушенията - на 9 юни на "Хедон", на 11-и - на "Какао бийч". Заповедите били подписани от представителите на дискотеките. Независимо от това на 5 август "след многобройни сигнали" и на двете места са установени "някакви там концерти с по няколко хиляди души". Било разпоредено спиране на звука. Заведенията отказали въпреки новите предписания. Така се стигнало до връчването на заповеди за преустановяване на дейността миналия петък - 10 август. Спазването на тези заповеди сега е под контрола на МВР, допълни Симеонов.

"Благодаря на РЗИ за смелостта и принципността, с която си свършиха работата и на МВР, че съдействаха. В медиите се въртят изявления, че имало техническа повреда или пръскане за мухи, но това не е вярно. Затворени са! Двата случая имат нужда от оповестяване, за да имат възпитателен ефект. Ще бъдем безкомпромисни, ще продължаваме да прилагаме закона. Това е новата чума на XXI век!" отсече вицепремиерът.

Не е ясно кога "Какао бийч" и "Хедон" ще бъдат отворени отново, нито дали обжалват временната мярка. И двете заведения имат планирани партита за сезона.

По думите на Симеонов общините Несебър и в Созопол, под чиято "опека" попадат Слънчев бряг и "Каваци", все още нямат и издадени наредби за опазване на обществения ред, след като старите са били отменени. Това връзвало ръцете на контролните органи. От началото на сезона са издадени 84 предписания и протоколи, 6 акта за административно нарушение и 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23 ч., отчетоха още от РЗИ и Симеонов.