Притеснена, че се задава "връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа", лидерката на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на Европейския парламен Антонио Таяни и до шефа на групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман. Причината: интервю на евродепутата Ангел Джамбазки, в което се казвало: "Всички от Българската социалистическа партия са за разстрел."

Това съобщиха от пресцентъра на левицата.

Става въпрос за интервю пред "Блиц", дадено тази събота. Темата е Македония и изказването на премиера Зоран Заев малко след съвместното честване на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание - че то е "македонско". Нинова реагира с въпроси към българския министър-председател Бойко Борисов защо не е взел отношение към думите на македонския си колега. В отговор Борисов намекна, че тези думи ще бъдат взети предвид, когато София трябва да подкрепи Скопие за влизане в ЕС и НАТО. Малко по-късно и самият Заев публично се извини.

На този фон Джамбазки коментира моралното и историческото право на БСП да взема отношение по темата "Македония" така: 

"Нашият национален интерес е категорично Македония да стане част от ЕС. Има такива, които наливат масло в огъня, визирам председателя на БСП. Струва ли ви се редно и нормално председателят на тази партия и членовете й да говорят по темата с Македония? Те дори не се извиниха след 1989 година. Едно време се целуваха с Местан и правеха други съвкупления, но никога не се извиниха за това. Хиляди безименни гробове заради предателската политика на БСП. Те са отговорни, че има македонска нация. Всичките до един са за разстрел."

Така стигаме до днес, когато Нинова обяви какво е написала на Таяни.

"За съжаление е налице явна тенденция на засилване на езика на омразата, провокирана от националисти и крайнодесни политически лидери. Трябва да отбележа, че в годините на прехода след 1989 г., в условия на най-тежка политическа конфронтация, никога народни представители и политически фигури не са си позволявали подобни крайности, призовавайки към физическо унищожение на политически опоненти", посочва лидерът на БСП.

И говори за призиви за масово изтребление в духа на нацизма:

"Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа."

Нинова изизсква от председателя на ЕП да се разграничи и да предприеме "възможните мерки в институцията". По думите й е "особено тревожно", че управляващите в лицето на ГЕРБ и "Обединени патриоти" (към които Джамбазки се числи) не са осъдили изказването му. Пълния текст на писмото четете ТУК.

Пред Клуб Z Джамбазки коментира:

"Гузен негонен бяга. Никой не иска да разстрелва членовете на БСП. Посочих историческата вина на ръководстовото на БКП за национално предателство по македонския въпрос. Неочаквано за мен госпожа Нинова, бодра група комсомолци от ръководството на БСП, част от които забъркана в тъмни финансови афери, и отделни съветофили и копейки се разпознаха в това национално предателство. Гузен негонен бяга."