Дали защото е лято и новините не са кой знае колко много, или заради нарастващото искане за разнообразие (което означава търсене), ето че въпросът дали не е време за един по-различен Джеймс Бонд отново е подложен на обсъждане.

Слава богу, засега никой не е отворил дума за смяна на пола на главния герой (както вече се случи с Бандата на Оушън, Ловците на духове и Терминатора), защото агент 007 е от героите, които просто няма да могат преживеят операцията и ще се превърне или в агент Сол, или в Никита, или в някой от ангелите на Чарли.

В момента, особено след успеха на „Черната пантера“, това, което се търси най-много, е черен Бонд. Идеалният кандидат е намерен още преди няколко години – британският актьор Идрис Елба. Той със сигурност е в състояния да освежи поредицата, която винаги намира начин да се променя с духа на времето, без да изневерява (много) на собствения си дух.

Спекулациите, че Елба ще сложи смокинг и ще започне да пие мартинито си „разклатено, не разбъркано“, не са нови – появиха се още преди няколко години, когато настоящият агент 007 заяви, че „по-скоро би си прерязал вените, отколкото отново да влезе в тази роля“ (но после си промени мнението).

Сега обаче вероятността да видим черен Бонд изглежда по-реалистична. Според британското издание „Дейли Стар“, продуцентката на поредицата Барбара Броколи е казала на режисьора Антоан Фукуа, че „вече е време“ в образа на прочутия агент да влезе чернокож актьор. Двамата обсъждали кой би бил най-подходящ да замени Крейг, когато 50-годишният актьор „сдаде оръжието“ след предстоящия през 2019-а Бонд-филм – и според режисьора, продуцентката била убедена, че следващата звезда на 007 трябва да е от етническо малцинство и била сигурна, че „накрая това ще се случи – вратата е отворена“.

„Идрис би се справил отлично, ако е в добра физическа форма. Необходим е актьор със силно физическо присъствие, а той го има – както и всичко останало“, коментира Фукуа.

Като оставим настрани факта, че Барбара Броколи не е потвърдила (нито е отрекла) съобщеното в „Дейли Стар“, а в отговор на въпрос на Си Ен Ен говорител на Антоан Фукуа, обяви, че той е цитиран неточно, новината обаче звучи повече от правдоподобно.

Разбира се, в момента има още няколко чернокожи актьори, които отговарят на тези условия, но Елба има и още едно предимство – той е британец, а по традиция (въпреки че и традициите вече не са това, което бяха), ролята на агента се изпълнява от британски актьори.

През 2015 г. пред радио „Таймс“ Пиърс Броснан подкрепи Елба с думите, че от него би излязъл добър Бонд. През юни 2018 г. Броснан си смени мнението и обяви, че според него следващият най-любим шпионин на кинозрителите трябва да е Том Харди.

В социалните мрежи най-разгорещените спорове са между феновете на Елба и Харди. В Туитър има много крайни защитници на чернокожия актьор и според един от тях:

„Идрис Елба трябва да бъде Бонд, Борн, МакГайвър, Джак Ричър, Фло от рекламите на „Прогресив“, АЛФ, гласът на „Алекса“ и полковник Сандърнс от „Кей Еф Си“, но той вероятно иронизира.

Елба имаше само едно изказване по темата – отпреди 4 години:

„Ще бъде голяма чест. Ще трябва да нося красиви костюми, да карам хубави коли, да гоня лоши момчета и да се срещам с красиви жени – не знам, но на мен ми звучи добре“.

Но един негов туит от вчера, 12 август, разпали още по-силно надеждите на феновете му:

„Името ми е Елба, Идрис Елба“, написа актьорът точно в стила на Бонд, Джеймс Бонд.

На нас това ни звучи много добре, но е рано за поздравления. Не само защото докато дойде време да се снима, Елба вече сигурно ще бъде на 47-48 години, а и заради конкуренцията на едно друго етническо „малцинство“ (което в планетарен мащаб е мнозинство) – китайците. Ако се вгледаме в последните холивудски блокбъстъри, ще забележим все по-нарастващата роля на азиатската свръхдържава – било в сюжета, било сред актьорския състав. Китай има най-многомилионната зрителска аудитория в света, а бизнесът си е бизнес.

Площад Славейков