Ако бургаските общински съветници одобрят предложението на кмета Димитър Николов, Бургас може и да се сдобие с нов градски площад вместо мол. Николов предлага да се смени предназначението на терените на площад "Тройката" и така да се стопират намеренията за изграждане на голям търговски център.

По този начин община Бургас ще се опита да сложи край на дългогодишния съдебен лабиринт с имота, където е трябвало да се издигне Градски универсален магазин (ГУМ), като отреди цялото пространство за градски площад.

В предложението си Николов се аргументира с необходимостта да се оформи цялостно обществено пространство от над 25 декара, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови, която е и паметник на културата, площад "Баба Ганка", училище "Св. св. Кирил и Методий", пешеходните зони в центъра на града, до бул. "Стефан Стамболов".

Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка, за събития и озеленяване ще създаде подходяща градска среда.

Теренът ще бъде отреден за публична общинска собственост за изграждане на обект с първостепенно значение, което ще направи невъзможно застрояването му с търговски сгради и смяна на предназначението му в бъдеще, съобщи пресслужбата на община Бургас.

Ако общинският съвет подкрепи това предложение, ще бъде създаден проект, на база на който да бъде облагороден запустелият терен и превърнат в място за събития и отдих.

"По този начин ще се ускори решаването на този дългогодишен проблем за града и ще се сложи край на лабиринта от съдебни дела. В момента делото по делба е едва в първа фаза, а следващата може да продължи на три инстанции. Това означава още дълги години тази централна част да бъде без каквато и да е перспектива за благоустройство", се казва още в съобщението на община Бургас.

Оттам припомнят сагата с т.нар. язва в центъра на морския град. Историята с непостроения ГУМ започва в далечната 1989 г., когато теренът е отреден за "Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване". Оттогава започват и съдебните дела за продажбата на право на строеж във връзка с ликвидацията на бившето дружество с общинско участие НАР МАГ ООД.

През 2003 г. ликвидаторът на НАР МАГ продава правото на строеж върху терена на частното старозагорско дружество ГИР 2 ЕООД, към настоящия момент "Мариета" ЕООД. През 2008 г. общината предявява самостоятелни претенции върху собствеността на терена и днес е собственик на близо 11 дка. 

Останалите 638 кв. м са собственост на четири търговски дружества. Обявените от тях инвестиционни интереси включват изграждането на голям търговски център. Но ако проработи планът на Димитър Николов, мястото ще стане градски площад със зеленина и места за отдих и култура.