Временната комисия за разглеждане на сигналите на Николай Колев-Босия за корупция в даването на шофьорски книжки не е свършила никаква работа и членовете й трябва да се обърнат към политическите си сили за помощ. Това предложи бившата министър-председателка Ренета Инджова на извънредното заседание на комисията днес.

"Комисията не изпълнява възложените й задачи трябва да потърси помощ от политическите сили, които представлявате. Не съм чула управляващите да коментират случая. Това управление за пътищата прави всичко, за умиращите по тях - не", заяви Инджова.

Тя говори на трима депутати в залата на бившия партиен дом - толкова дойдоха на днешното заседание на комисията насред парламентарната ваканция. Присъстваха председателят на комисията Станислав Иванов от ГЕРБ, Андон Дончев от Воля и Атанас Стоянов от "Обединени патриоти". Ихсан Халил от ДПС не дойде и на това заседание, пропусна го и Иван Иванов от БСП. Присъства обаче самият Николай Колев, който не се храни вече 62 дни в знак на протест.

"Загрижеността трябва да бъде продължена с уведомление на европейските институции за опасността, на която  българските властите подлагат европейските граждани чрез раздаване на фалшиви шофьорски книжки. Тя е равносилна на терористични действия на територията на Европа", отбеляза още Инджова.

На заседанието присъства и омбудсманът Мая Манолова, която единствена предложи някакво решение на проблема - да се създаде междуведомствена група, която да провери нередностите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като в нея се включат и представители на гражданите от обкръжението на Босия. Това, надява се Манолова, може да убеди Колев да започне да се храни.

"Ще се обърна към министър-председателя", обеща тя. "От 13 юни до 13 август са загинали на пътищата 122 души. Всеки ден по двама. Причините за тази трагедия са различни. Една част от тях се крият в безотговорното поведение на шофьорите. Но гражданите очакват отговорно отношение поне от държавата и институциите. Това иска г-н Колев. Аз подкрепям това искане."

Тя изтъкна, че е недопустимо и напълно неразбираемо за гражданите как може да има толкова служители на ИА "Автомобилна администрация" с започнати наказателни производства, които още да работят в институцията.

Преди обаче Инджова и Манолова да се включат в разговора, комисията започна с бурни размени на реплики. Причината - депутатите бяха обещали да поканят главния прокурор, транспортния министър и други отговорни лица. Вместо това присъстваше само директорът на "Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

"Нека не се дава думата на г-н Войновски. Той обикаляше седмици наред с криминалното лице Ангел Попов и лъжеше по студията, че "белите стаи" са непробиваеми. Няма за какво да слушаме тук еквилибристика, казуистика, да гледаме само фактите", заяви Босия.

Дамян Войновски, един от главните прикриващи корупцията в "Автомобилна администрация" според Босия, бе главен участник в заседанието.

По негови думи случаят с разбитата преди седмица от Икономическа полиция схема на частна школа за мамене на изпитите е доказателство, че т.нар. "бели стаи" се заобикалят с лекота. Войновски искаше да се защити, Колев на няколко пъти се опита да излезе, но го убедиха да остане. 

"Всеки ден пропуснат да се махне това ръководство води до невинни български жертви. Вчера загинаха 6 човека. Не можем да губим дни и да губим хора. Ако имате грам съвест, на такива хора въобще няма да давате думата", изтъкна Колев.

Светослав Иванов обаче настоя да даде думата на Войновски и многократно препращаше въпроси към него. 

"Нямаме разследващи функции, ние анализираме и подаваме сигнали към разследващите. Аз 13 години съм работил в МВР и съм се бори срещу престъпността. С мен работят колегите от МВР, от ГДБОП, от ДАНС, защото ме познават. За разлика от него (Колев, бел. ред.) не изкривявам истината. Г-н Колев си позволи в неговия блог да ме нарече престъпник, за което е образувано дело. Позволи си да ме нарече лъжец, ще повдигна дело и за това", заяви Войновски.

Според него "белите стаи" не били пробити, защото имало доказателства за всичко, което се е случило. "Ако бяхме корумпирани, нямаше да ги дадем."

Дълго бе обсъждано дали членовете на комисията са проверили сигналите на Николай Колев, предоставени на първото заседание. Светослав Иванов многократно изтъква, че не са "факти", а "мнение" на Колев. Въпреки че на първото заседание депутатите заявиха, че твърденията на Колев са леснопроверими, досега няма позиция на комисията по тях. Няма и да има, изясни Иванов, допреди финалното становище.

"Казах, че ще поискам становище на прокуратурата и министерството на транспорта, направил съм, очаквам събирането на всички данни, аз не мога да кажа мнението си и становището на комисията", заяви той.

Основен от казусите, повдигнати от Колев, е защо ключови служители на ИА "Автомобилна администрация", които са обвиняеми по дело за корупция, още са на постовете си. 

"Когато един човек седи на толкова висок пост, той трябва да бъде отстранен, защото яко е виновен, ще направи всичко възможно да отстрани всички улики, документи, за подготви или стимулира всички свидетели. Затова практиката е ясна - той взима отпуск или временно е отстранен от работа, за да не въздейства върху решението на съда", обясни Колев.

Иванов отговори:

"Ако съдът е преценил, че той може да въздейства, щеше да го острани."

Това предизвика бурното възмущение на Босия. Подкрепи го Андон Дончев от "Воля", който изтъкна друг подобен пример:

"Кметицата на Младост, тя все още не е осъдена, но я разхождат с пранги, отстранена е от работа."

Иванов обаче го сряза:

"Това е решение на съда. Ако съда не е преценил, няма да го отстрани. Това не трябва да се коментира."

Колев търпеливо обясни:

"Не само трябва да се коментира, вие трябва да разберете, че практиката не е съдът да отстранява, а административно той да бъде отдалечен от работното място. Такава е практиката във всички нормални демократични държави. Тук също това понякога го има, а понякога не."

Атанас Стоянов от "Обединени патриоти", единственият юрист сред депутатите, не коментира правния спор, а всъщност не обели дума и по време на цялото заседание. Мая Манолова обаче разясни казуса на икономиста Иванов:

"Те са лица, обект на административно наказателни производства. Конституционният съд отмени автоматичното отстраняване на лица, но казва изрично в същото решение, че органът по назначаването разполага с други правни средства, с които може и трябва да вземе мерки. Наистина изглежда необяснимо за на гражданите как така ни показват как се установяват всякакви безобразия, в крайна сметка всички пак са на работа."

Мая Манолова не бе единственият юрист в залата, но единствена демонстрира познаване на закона.

Станислав Иванов на няколко пъти бе питан от гражданите с Босия дали е извършил обещаните проверки по неговите сигнали. Стана ясно, че той ги е изпратил на съответните институции, но отговор още няма. Всичко щяло да стане ясно в становището на комисията - след месец.

Поредното включване на Войновски в заседанието накара Босия да напусне залата. Караниците вътре между граждани и депутати продължиха безрезултатно още близо час. В крайна сметка Манолова призова да се свика още едно заседание на комисията възможно най-скоро - още следващия понеделник. Дончев от "Воля" заяви готовност, че ще е на линия.

Станислав Иванов обаче каза само:

"Това не мога да го реша сам... трябва да разговарям с колегите. Не може да се реши просто така."