След протеста на жителите на Карлово срещу закриването на акушеро-гинекологичното отделение в местната болница, кметът Емил Кабаиванов обеща, че АГ-отделението ще остане.

"Искам да успокоя хората - ще продължат да се раждат потомци на Апостола в Карлово и то дълги години напред. Да не избързвам да кажа, че 100 % проблемът е решен, но вървим натам", заяви пред агенция "Фокус" кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който днес лично оглави протеста. 

 

В АГ отделението годишно се раждат между 350 и 500 деца. "Ако то не съществува ще е огромно неудобство да пътуваме над 50 километра до друга болница" , казаха протестиращи пред БНР. 

Мотивът е, че трябва да се осигурят четирима анестезиолози на щат за тези дейности. В болницата има само един анестезиолог на 8-часов трудов договор и 3-ма други, които работят на 4 часа. Заради липсата на анестезиолози НЗОК е обявила спиране на финансирането.

Миналата седмица стана ясно, че родилното отделение може да бъде затворено, ако общината загуби обжалване пред Административния съд заради липса на лекари. Общината обаче твърди, че се получават двама, като се наемат лекари на половин щат от Казанлък и обжалва решението.

"Първо, спечелихме на първа инстанция делото срещу отказа на директора на РЗОК-Пловдив да сключи договор по 12 АГ пътеки. Второ, защото д-р Дечо Дечев, новият управител на НЗОК, реагира още днес. Заедно с управителя на болницата намерихме решение, което да реши юридическия спор между Районната каса в Пловдив и Общинската болница", заяви Кабаиванов.

По думите му карловската болница обслужва не само жителите на Карловска община, които са около 60 000 души, но и още 40 000 души население от съседните общини - Сопотска, част от Пирдопска, Хисарска и Павелбанска.

Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 000 лв. и още по-важно, лишава сто хиляди души от помощ по тези 12 пътеки, изчисли Кабаиванов при протеста. Той подкани министрите на финансите и на здравеопазването Владислав Горанов и Кирил Ананиев да направят сметки как с 6 млн. лева годишно се подпомагат 70 общински болници в България.

"Ако искаме да имаме общинско здравеопазване, за 2019 г. за него трябват поне 25-30 млн. лева", пресметна още Кабаиванов. Той допълни, че министърът на здравеопазването е поел ангажимент септември да отпусне още 4 млн. лева към тези 6 млн. лева, за да станат 10 млн. лева.

"Болницата в Карлово е създадена с дарение на братята Евлогий и Христо Георгиеви, като градска, общинска болница, принадлежаща на целия град и тя ще остане да функционира като такава. Ние сме корави хора, битката ще я водим до край. Ще я спечелим, защото става въпрос за здравеопазване, за нужди на хората", каза в заключение кметът.