Преди два месеца светът видя историческо ръкостискане между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Двамата се споразумяха с мъгляви формулировки за "денуклеаризация" на Северна Корея, но без конкретни мерки и график. Това припомня ДПА, цитирана от БТА.

Какво се случи оттогава?

За президента Доналд Тръмп нещата са съвсем ясни. Той неуморно възхвалява като успех срещата си със севернокорейския водач Ким Чен Ун: край на ядрената заплаха от Северна Корея; постигнат е голям напредък. 

Обаче два месеца след срещата им на 12 юни в Сингапур положението по никакъв начин не изглежда толкова розово, колкото го описва Тръмп. Големият пробив по въпроса за закриване на ядрената програма на Пхенян още не се е материализирал. Напредъкът в усилията за разоръжаване е муден. И сегашната атмосфера на Корейския полуостров може да се влоши, казват наблюдатели.

Междувременно не всеки в Белия дом излъчва такъв оптимизъм като Тръмп. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън обвини Пхенян, че не е предприел никакви конкретни стъпки към премахване на ядреното оръжие. Вашингтон се придържа към споразумението от срещата на върха, въпреки че Северна Корея не е направила нищо, обвинява той.

На срещата си Тръмп и Ким подписаха декларация за намеренията, в която севернокорейският водач признава своята готовност за "всестранно" атомно разоръжаване. Но не бяха вписани конкретни стъпки. 

След срещата правителството на Тръмп отмени планираните военни маневри с Южна Корея - голяма отстъпка пред Севера. Според Тръмп фактът, че Северна Корея не е изстреляла нито една ракета от месеци сега означава успех. Този възглед се споделя и от южнокорейското правителство. В доклад на президентската канцелария отпреди няколко дни се казва, че "тази година Северна Корея не е предприела нито ядрен опит, нито изстрелване на ракета"

В доклада, появил се преди насрочената за днес среща на представители на двете Кореи за нови разговори в Панминчжон, се казва също, че Северът "е предприел първите стъпки към отстраняване от корен на риска от война на Корейския полуостров чрез демонтажа на своите инсталации за ядрени опити и ракетни опити". 

Неотдавна американски експерти показаха снимки от сателитно наблюдение, на които личи, че Северна Корея разглобява важни части от своята инсталация за тестване на ракетни двигатели в Сохе. Но от друга страна, през седмиците след срещата Тръмп - Ким още не е изработен подробен график за ядрено разоръжаване.

Като че ли Северна Корея е уверена, че Тръмп ще възприема нейните действия по демонтажа на съоръженията за ядрени и ракетни тестове като сериозни стъпки към "пълна денуклеаризация", смята експертът по Северна Корея Скот Снайдър. В своя блог към мозъчния тръст Съвет за външни отношения Снайдър изтъква, че Ким е обещал денуклеаризация не само на Тръмп, но и на китайския президент Си Цзинпин и на южнокорейския президент Мун Дже Ин. А доверието е важно, отбелязва Снайдър, защото предприетите досега от Северна Корея мерки са били осъществени "без адекватна външна проверка". 

Според гледната точка на Южна Корея и САЩ въпросът е в това не само да бъдат отстранени ядрените бойни глави и ракетите, но Северна Корея да бъде завинаги лишена от всякаква база за производството на материали с ядрен потенциал. "Нашата позиция е, че санкциите на ООН (срещу Пхенян) трябва да бъдат запазени и последователно прилагани, докато не видим конкретни действия за пълна денуклеаризация", казва южнокорейският външен министър Кан Кьон Уа.

Дали Ким играе, за да печели време, както усещат мнозина наблюдатели? Ларс-Андре Рихтер, представител в Сеул на германския мозъчен тръст фондация "Фридрих Науман", казва, че "навярно Северна Корея изобщо не е предвиждала едностранно разоръжаване. Възможно е Северна Корея вече да гледа към периода след Тръмп". Тогава остава въпросът какво ще стане, ако Тръмп бъде преизбран през 2020 г.? Лидерите в Пхенян възнамеряват да стимулират икономиката в сътрудничество с Китай и други страни. Инвестициите и външната търговия трябва да създадат известно благосъстояние в изолираната територия. Но за тази цел е необходимо да бъдат свалени международните санкции. 

Така възниква въпросът за ролята на Китай

След двете посещения на Ким Чен Ун при китайския президент Си Цзинпин Пекин отново стана основен играч. Традиционното приятелство "излъчва нова жизненост", каза китайският външен министър Ван И в началото на август, когато се срещна със севернокорейския си колега И Йон Хо на форума на АСЕАН в Сингапур. Според Пекин непосредствената заплаха за война е премахната и желаното статукво - възстановено. Китай се надява, че САЩ ще отчетат севернокорейските "законни интереси за сигурността" и че ще се срещнат с Пхенян "на средата на пътя", каза Ван И, чиито думи демонстративно подсилиха позицията на Пхенян. 

Обаче сега САЩ обвиняват Китай, че тайно разхлабва санкциите. Не в големи размери, но наблюдатели са станали свидетели за увеличение в броя камиони, прекосяващи границата от Китай към Северна Корея. А освен това снимки от американски сателити показват предполагаем незаконен трансфер на течни горива в открито море. 

Нещо повече - желанието на Китай да сътрудничи с Тръмп пострада от ескалиращия търговски конфликт. Си Цзинпин е ядосан и вече няма доверие в Тръмп, докато лидерът от Белия дом продължава да затяга гайките с по-тежки наказателни мита. Това поставя въпроса защо му е на Си да помага на Тръмп за Северна Корея? И ако не му помага, какво ще означава това за склонността на Северна Корея да сътрудничи с Вашингтон?