САЩ разглеждат възможността за провеждане на повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия в рамките на „противодействие на влиянието на Русия в региона“, предава ТАСС, позовавайки се на информация от новоподписания в понеделник бюджет за отбрана от президента Доналд Тръмп.

Президентът показва подписания документ в базата Форт Друм, където е разположена 10-а планинска дивизия на САЩ.

В текста на документа се посочва, че началникът на Пентагона, държавният секретар и главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа са длъжни да разработят и осъществят стратегия за оказване на подкрепа на съюзниците и партньорите в Европа, „намиращи се под заплаха от руска агресия“. Те трябва и да „разгледат възможността за увеличаване на честотата и мащаба на провежданите в Черно море военни учения на НАТО и други многонационални учения с участието на Украйна и Грузия“. 

С подписването на бюджета за отбрана се отлагат и доставките на изтребители Ф-35 за Турция, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah. Поправка в бюджета за отбрана налага забрана на продажбите на Ф-35 на Турция, докато Пентагонът не предаде доклад за турско-американските отношения в рамките на 90 дни. Докладът се очаква да включва оценка на участието на Турция в програмата за Ф-35, както и рисковете, които може да представлява закупуването от Анкара на руски ракетни отбранителни системи С-400. 

По време на церемония по подписването във военната база Форт Друм в Ню Йорк, Тръмп изрази задоволството си от бързото одобрение от американския Конгрес на отбранителния бюджет, заявявайки:

„Ще засилим нашата армия, както никога досега. И това направихме с приемането на този бюджет“.

Бюджетът за отбрана е на стойност 716 милиарда долара и е за финансовата 2019 година, която в САЩ започва на 1 октомври, предава "Фокус". На първо място новият бюджет е насочен към увеличение на броя военнослужещи, който ще нарасне с около 16 хиляди души.