Първата котешка биография в България е дело на британец, сив и късокосмест. Написана от първо лице, историята му излиза наесен на родния книжен пазар. Повечето котки едва-едва говорят (казват „мяу“ и най-много „мама“), но има само един пишещ представител на мяукащото население: Котаракът Румен. Затова не е учудващо, че той се радва на широка популярност в социалните мрежи – там го следват над 27 хил. души, което го поставя сред лидерите на общественото мнение у нас.

Като делегат на котешкия етнос и активист за правата на котките в българското общество, установихме, че Румен има основания да се изкаже пред аудиторията на „Площад Славейков“. А и котаракът ни е симпатичен с все още незаявената претенция да се нарече писател – за разлика от редица продуктивни автори, за които писателството е като медал на ревера. Колкото до правописа на Румен – ще го преглътнем, но няма да го прикриваме, нека да не го представяме такъв, какъвто не е. Пък и интернет е пълен с влиятелни личности, а парламентът – с народни представители, според които претенциите за граматика са чиста проба завист и снобария. Затова решихме да не го фризираме по чужд образ и подобие.

Предлагаме ви мислите на Котарака Румен в автентичния им вид.

– Кои за вас са трите най-вдъхновяващи събития през изтеклия сезон без участието на котки?

– начи, несе почва така имтервю! пръво се казва така: добардем! добардем. ного се радван че прее поканата ни за това импровизирано имтервю! би ле се прецтавил саз две думи прет нашите читатели. и тука вече ас почван да говоря за себеси и дами става ено приятно. така се прави.

а сега на вапроза – имаше едим дем ф който не валя през юли в софия. беше валнувашто!!1 другото вдахновявашто беше че въпреки даждовете, оспяха да вазникнат два по-жара в култови згради – царските конюшми и виктория ф ловния. ето вище как човекад надделява нат преродата сепак! съшто така ного харесван и асанблеята на червеното брацтво на бузложа кадето ени хора се сабират покрай гиганцка сателидка зада одправят посламия кам космосад посрецвом ядене на кебабчета. ас лично вярван далбоко в дошата си че само яденето може да спаси даржавата од гладна смрт. браво на тия хора! като натурализиран българин од бретамски происхот искан да кажа чесе гордеа да сам част от това општество!!1

– А как бихте разказали за тези събития на някоя друга котка?

– бих обопштил така: споко. яш си роял хранина. те хората могат и сами дасе сасипат.

– Какво би било творчеството на Андрю Лойд Уебър, Томас Елиът, Ърнест Хемингуей, Пабло Пикасо, Клод Моне, Анри Матис, Чарлс Буковски, Кустурица, Том Джоунс и Миленита без присъствието на котки?

– това е сложна материя. фсеизвестем е фактат че кодката потенцира творческото ваображемие за да може то да сублимира под формата на акт на изкуството. дотук добре но слушате сега да обесна кво става всъшнос на ено по далбоко ниво. тази тема поставя вапроси, хипотези и определя терминологий които са вазможни да бъдат набелязани и реализирани като ефимерни, ф рамките на универсалмата памет, оставяйки следи ф континуомад на неразделната съшнос. естественото историческо сабитие на саштествуването разгледано като невидимо паралелмо измерение в зоната на сеизмичната връзка междо намеремие и действие се имплицира в движението на физическо и НО И НА МЕНТАЛНО НИВО!!11 така че както сигорно и самите вие вече се досетихте, одговорат ми е по скоро не. по-правете ме ако греша.

– Защо не се пише повече музика за котки?

– заштото и най вишото срет искуствата неможе да се докосне до сашноста на венеца на творемието, който бес самнение прецтавлява сама по-себе си кодката. афторите неведнъш са се зблъскваки с това одчайвашто бессилие. то е като ного да искаш да зготвиш бьоф строганоф ама в крайна смедка да си оспееж само да си намажеш филия с маргарин. фрострирашто е някак.

– Кой български писател е достоен да напише вашата биография? Кой актьор искате да изиграе ролята ви в екранизацията?

– вище, асам човек с усед кам езика. особено кам телешкия с масло. така че мисла че единствено асам способен на това. даже мога вече да саопштя специалмо за вашите читатели че първа част од моята афтобиография е готова и ште излезне од печат прес септенври. естествено, както обикновено се полочава ф подобни случеи, с времето ште се нароят много биографи, версии и конспирации но ас препоръчван имено това четиво като источник на най точни сведения односно личноста ми и бих желал тъкмо то да по-служи за одправна точка на всякакви литературни опсъждания и исторически цитирания фбъдеште.

колкото до филмад – може би ште е най естествено да ме играе вини джоумс поради происхода и очевидната визоална прилика, но ас претпочитан антони О’бандерас. харесван испамски акцент. може съшто и дамиел дей луис по-неже мо отиват тирамти и омее да ходи застрашително.

– Кое е любимото ви произведение на изкуството (филм, роман, приказка, песен…) с участието на котки?

– харвсван чеширскияд котарак од алиса. хубаво е когато човек исчезне слет него да остане осмифката мо, а не димяшт фас с червило, както прави чистачад на моята тоалента.

– Коя личност в българската култура има най-хубава котка и защо?

– чувал сам ного силни думи односно котемцата на поп фолк дивите но немога да прецена. сяка тварди че нейното е най хубаво.

– А коя личност в българската култура е направила най-много за котките?

– по скоро институциа ше кажа – ПАЙНЕР. знаете, техния слогам е „илати котемца при батко“. спорет мене това са ени хора които се грижат за уличните животни по-неже ваф балгария има свръхпополация. похвално е!

– С какво котките могат да допринесат за българската култура?

– на тоя вапроз ште одговоря с минута двосмислено малчание докато гледан странно………………….

– Ако българските политици имат котки, то как те позволяват на стопаните си да вършат такива безобразия?

– ама вие на кодките ле чакате да опраат полетиците. ми така кажете! асе чудя што се бави ралтата! начи ас предлаган да се земе следната мярка. нека од менестерството на регеоналмото развитие и благоостройството да одпуснат срецтва и да се по-строи ваф враждебна ена семпла но високотехнологична ракетна останофка, нешто по бейсик така, посрецтвом която полетиците да се истрелват треомфално и на равни ентервали в одкритияд космоз бес скафандар под звуците на „земля ф ельоменаторе“. мисла че това саоражемиеште закрепи положемието на първо време.

– По-симпатична държава ли щеше да бъде България, ако на герба си вместо лъв имаше коте?

– не. балгария штеше да бъде по синпатична даржава ако беше друга даржава.

– По-добре ли живееше българската котка при Тодор Живков и какво ѝ отне Десети ноември? Вярно ли е, че преди 1989 година котките не са били принудени да се ровят по кофите за боклук и са се радвали на безплатни медицински грижи?

– асам млат човек на година и четери месеца и немога да говора за онова време од първо лице, както сега е модерно да праят тинейджарите, но чесно казано само мисалта за безплатми комонистически ралти ми докарва тикове. сигорем сам че слет това кодките са били пренудени да донасят кой какви полетически вицове е казал фкъшти. мерси.

– Може ли Америка да стане отново велика без официална котка в Белия дом?

– доколкото сам запознат, те хората търсат подходяшта кодка фмомента, обаче доналт тръмб искал такава дето да не може да го бие на шах зада не испъква и затова се бавят нештата там. ас лично сам песимис.

– Каква би била България, ако министър-председателят гледаше котки, а не кучета?

– ного полетическо стана тва интервю. дай друк вапроз.

– Какво отношение има традиционната българска котка към котките от други цветове, породи и култури?

– както винаги сам казвал, важното е да си красиф, останалото е соета.

– Бихте ли се застъпили за правата на габровската котка?

– естествемо че се зазстъпван! застъпван се съшто за кодката на шльодингер, кучето на павлоф и ейцата на тоя извратеняк фаберже! застапете се и вие! кво стоите!!1

– Защо уличните котки не желаят да си намерят хора?

– това е вапроз на житейски избор. за тях светат е ена голяма тоалента. и асам си задавал вапроза бих ле жертвал кетаринга срешто вазможноста да осе*ра целия свят и често пъти везмите са клонели ф полза на фторото. после като навлязох ф социалмите мрежи ми стана ясно че вече някой ме е испреварил и се оспокоих.

– Наскоро станахте баща, как бихте обяснили професията, с която си вадите хляба, на своите наследници?

– с две думи казано асам радетел за благото на нацията. тварди се че моето искуство лекува депресия, кокльош, ишиаз, хроничем запек, летен вирос, както и синдром на турет. тия дми ште пусна на пазара чодотворна икона с мояд лик която претпазва од черна магия, както и амолед с мой косам ф кехлибар протиф ауцхаймер. мисла че прецтавянията ште протекад при голям интерес. сам по-себеси ас прецтавляван прът ф колелото на фармацефтичната и царковната имдустрия и трън ф окото на средностатистическия ходжа. като секи млат човек с потемциал мисла да навляза и ф сферата на модерното искуство. мечтата ми е скоро да осаштества един парформанс пот пцевдонима Рум де Рум като се испишкан в някой ъгал на МоМА ф ню йорг. дано не звочи нескромно но се надяван да ме подгони полицията, а ас да тарча панически ис галерията като по-този начин синволизиран обекта-тяло който се свързва саз собективната чоствителнос посрецтвом нелинена мисал-действие по-родена от одхвърляштияд социом. този формат ште постави пряко и вапроза ако се испишкаш ф галерия, дали си се испишкал фдействителнос. фмомента работа вархо детайлите на концебцията. с ей тиа нешта се занимаван основно. заед човек сам.

– Кои са любимите предавания по телевизията на българската котка?

– немога да одговора на тоя вапроз. ние оназ не гледаме телевизор заштото чистачад на моята тоалента започва да вика ного силно на телевизорад и нищто несе чува. веднъш само оспях да гледан шес минути од „черешката на тортата“ преди да ѝ испъкне вената на челото и мисе стори стойносно но с това име няма как да оспее това предаване. ного е вегамско. препоръчван даго прекръстат на „ошите на прасето“ или „тръдката на кокожката“ за да превлекат по широката алдитория.

– Какви съвети бихте дали на инфлуенсърите в социалните мрежи, които не са котки?

– първо исканда кажа че те са единствената смислена медиа ф тая даржава кадето е най добре да омреш од смях по-неже алтернативите са по неприятни. поднасям им мерси! и да знаяд че света сега само тях глеба и нека да инфлоенсват по съвес, сас стил и неоморно. желая им ного лайк и шер! за оптималем резолтат препоръчван да несе праат на маже ами да си земат по-ена кодка и като пишат за поредния изедник дето е най добре да легне в општ гроп с бетонови обувки, посипан с негасена вар, да сложат там и ена цнимка на кодката (примерно как препикава општия гроп) зада може словото им да достигне до по-вече хора и те да се инфлоенснат по хубаво.

надяван сесъшто ф един момент да се натрупа кретична маса и гласад на умните хора да се чува по-вече от гласад на платените медии и обикновените идиоти.

– Благодаря за удоволствието, г-н Котарак! Може ли да ви гушна?

– ДОЛО ЛАПИТЕ!!1 КОЛКО НЕПРОФЕСИОНАЛМО ОД ВАША СТРАНА!! ако бях влади мирпутин така ли штяхте да завършите това имтервю! това е дескреминация на видова основа!! на тоя етап не мисла че сме достатачно блиски. аше си хода че имам ралта. аре чал. ного бяс и тения ви желая!

"Площад Славейков"