Кризата във Венецуела е на път да сложи край на евтините горива. Президентът на Венецуела заяви, че субсидираните цени на горивата трябва да се повишат, за да спрат контрабандистите, които изнасят от страната милиони долари, предаде BBC.

Бензинът трябва да се продава на международни цени, за да се спре контрабандата към Колумбия и Карибите, каза Николас Мадуро в телевизионно обръщение. 

 

 

Венецуела като повечето страни - производителки на петрол, субсидира цените на горивата. Цената на бензина там остана почти непроменена през годините въпреки хиперинфлацията, която се очаква да достигне 1 милион процента (1 000 000%) през тази година според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ). 

Това означава, че на цената на чаша кафе в момента шофьор може да напълни резервоара на малък SUV близо 9000 пъти. Наскоро средната цена на кафе с мляко беше 2.2 милиона боливара, или около 50 цента, съобщават местни медии, цитирани от BBC. 

В същото време контрабандистите развиват бизнес, като продават гориво на съседни страни. 

Мадуро каза, че правителството ще продължи да осигурява субсидии за граждани, които притежават т.нар. отечествена карта - ID карта, издавана от държавата, чрез която правителството дава бонуси и проследява социалните услуги. Бензиновите бонуси обаче ще са само за тези венецуелци, регистрирали автомобилите си в преброяването на превозни средства. Но Мадуро не обясни как ще действа схемата.

Много венецуелци, които се противопоставят на политиката на Мадуро, обаче отказват да използват личните си карти.

Стъпката за ограничаване на субсидиите за гориво е част от по-широк план за увеличаване на държавните приходи, коментира BBC. Макар петролът да е едно от най-големите богатства на Венецуела - тя има най-големите доказани запаси от петрол в света, това богатство може би е в основата на много от нейните икономически проблеми.

Петролните приходи на Венецуела представляват около 95% от приходите й от износ. Това означава, че когато цените на петрола бяха високи, много пари се вливаха в касите на венецуелското правителство. 

Когато социалистическият президент Уго Чавес беше на власт, от февруари 1999 г. до смъртта му през март 2013 г. той използва част от тези средства за финансиране на щедри социални програми за намаляване на неравенството и бедността. Но когато цените на петрола паднаха рязко през 2014 г., правителството внезапно се изправи пред пропаст в своите финанси и трябваше да намали някои от най-популярните си програми.