ЦИК ще обжалва решението на Административен съд-София град за въвеждане на машинно гласуване. Това съобщо говорителят на комисията Александър Андреев след днешното й заседание. Той поясни, че жалбата ще бъде входирана днес и тогава ще станат ясни и мотивите.

В началото на август софийският административен съд постанови, че ЦИК е задължена да въведе машинно гласуване. Делото срещу избирателната комисия заведоха Мартин Димитров и Петър Славов от "Демократична България". Според решението ЦИК трябва да осигури машини за гласуване във всяка секция до февруари 2019 г.

Делото бе заведено в началото на годината, след като на последните парламентарни избори пред 2017 г. държавата така и не спази закона и въпреки че машини за гласуване трябваше да има във всяка секция, такива не бяха осигурени. Преди вота Върховният административен съд също се произнесе, че машинен вот трябва да има във всяка изборна секция.

Министерският съвет тогава отпусна средства, а изборните надзорници обявиха обществена поръчка за доставка на апаратите за вота. Но заради закъснялата процедура беше подадена само една оферта. В крайна сметка търгът се провали, защото фирмата, която кандидатства, не можеше да изпълни заданието. С това се провали и машинният вот - въпреки че наличието му е императивно изискуемо според текстовете на Изборния кодекс.