Потвърдена е смъртта на 35 души при срутването на моста край италианския град Генуа, съобщиха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на данни на префектурата в северозападния италиански град. Сред загиналите има три деца на възраст 8,12 и 13 години. Други 16 души са ранени при падането на 100-метров участък на моста "Моранди" вчера. Други източници посочват, че над 200 метра са пропаднали.

Според източници от противопожарната служба, цитирани от АНСА, неофициалният брой на загиналите е 35 души, пише БТА.

Спасителните служби продължават да работят по изваждането на оцелели изпод развалините. При срутването на моста около 30-35 коли и няколко камиона паднаха от височина 45 метра върху река, железопътна линия и складове. Журналист от местният канал "Теледженова" каза за телевизия "Скай Ти Джи 24", че е видял поне осем-девет смачкани автомобила под отломките.

Виадуктът минава над индустриална зона.

"Картината е апокалиптична", добави журналистът.

В момента на аварията са се подсилвали основите на моста.

Пожарната служба обяви, че е започнала голяма спасителна операция на моста "Моранди". Министърът на вътрешните работи Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят около 200 пожарникари. Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

В момента тече спасителна операция.

Властите предполагат, че рухването на моста е резултат от неустойчивост на конструкцията, отбеляза италианската осведомителна агенция АНСА, съчетана с по-голямо натоварване и проливен дъжд.

Компанията-оператор посочи пред "Ройтерс", че в момента на аварията са се подсилвали основите на моста, което се е случвало под непрекъснато наблюдение.

Телевизия "Скай Ти Джи 24" поясни, че е паднал 200-метров участък от моста Моранди на автомагистрала А10, която стига до Франция и популярни места за почивка в други райони на Италия. Инцидентът става в навечерието на утрешния голям италиански празник "Ферагосто" и движението вероятно е било по-натоварено от обикновено, тъй като много италианци са поели към плажовете или планините. 

Бетонният мост "Моранди" е открит през 1967 г. Той е висок 90 м и дълъг малко повече от километър, като най-дългата отсечка между две подпори е 200 м.

Властите съобщават за затиснати под отломките автомобили.

Снимки на свидетели показват големи части от конструкцията, паднали на земята под "дъгата" на виадукта. Според италианските власти камион едва се е разминал да не е падне заедно с конструкцията и е блокиран на ръба на моста.