Идния уикенд стартира първенството на испанската Примера дивисион или Ла Лига, както е по-известна. Сред нещата, за които "ще следим", е как ще се представи един от новаците - "Уеска".

Новата история на клуба много напомня на тази на симпатичния "Ейбар", който влезе преди четири години в елита и оттогава неизменно подобрява класирането си, като през миналия шампионат завърши девети.

Най-малкото тимът може да служи за пример на "Уеска". Една от приликите е заради стадионите на двата малки клуба. "Ейбар" увеличи капацитета на арената си до 7000 места. "Уеска" дори ще "вдигне" на 7500, което е с 2200 над сегашните 5300. Напълно нормално за 50-хилядния североизточен град в областта Арагон.

Уеска е близо до Сарагоса (71 км), Барселона е на два часа и половина път с кола, а Мадрид на малко повече.

Арестантът Семедо

Клубът вече нашумя из Европа с привличането под наем на Рубен Семедо, 24-годишен португалец, освободен под гаранция в дело, в което е обвиняем за опит за убийство, отвличане, побой и незаконно притежание на оръжие.

Юношата на "Бенфика" и "Спортинг" (Лисабон) има опит в Ла Лига, през миналия сезон той започна с екипа на "Виляреал" (все още е собственост на "Жълтата подводница"), но футболът за него в един момент приключи заради арест. Халфът, който се изявява и като защитник, изкара 142 дни "на топло", но неотдавна плати 30 000 евро гаранция и излезе на свобода. 

"Той дойде при нас с идеално тегло, коментира спортният директор на "Уеска" Емилио Вега пред испанското държавно радио. - Тренирал е в затвора, дори е играл няколко мача там. Ние се водим от презумпцията за невинност и имаме пълно доверие във футболиста. Ако бъде осъден, ще решим какво да правим. Ние сме сериозен и отговорен клуб."

Три гостувания за начало - с визита с "Камп Ноу"

Заради реконструкцията на стадиона си "Уеска" започва с три гостувания - на "Ейбар" (знаково?), "Атлетик" (Билбао) и шампиона "Барселона" на 2 септември. Следват домакинства на "Райо Валекано" и "Реал Сосиедад". При първото от тях на 14 септември ще бъде открит обновения "Ел Алкорас".

Клубният стадион.

"Уеска" е млад клуб, създаден е през 1960 г. Треньор на отбора е Лео Франко, бивш вратар на Аржентина и мадридския "Атлетико". Бюджетът на клуба за година е 8 милиона евро. Това е значително по-малко от този на "Лудогорец" и приблизително колкото бюджетите на ЦСКА-София и "Левски".

Лео Меси печели на година от футбол и постъпления от реклами над пет пъти повече.

Няма трансфери, има наеми

През миналия сезон "Уеска" завърши на второ място във второто ниво на испанския футбол. Това привлече вниманието към треньора Руби, който прие офертата на "Еспаньол" - на всичко отгоре е каталунец, работил в школата на втория барселонски клуб.

Мъникът загуби и вратаря си Алекс Ремиро, завърнал се в "Атлетик" (Билбао), за да замести продадения на "Челси" за 80 милиона евро Кепа Арисабалага. Под наем от "Атлетико" (Мадрид) дойде Алекс Вернер. Още един интересен наем - на 19-годишния колумбийски нападател Ернандес от "Уотфорд".

Това е предпочитаната форма за вземане на играчи, тъй като клубът още не може да се позволи големи трансфери. Ако се позадържи в Примера и почне да печели от тв права, някой ден може и това да стане.

Важно е, че остава плеймейкърът Гонсало Мелеро, юноша на "Реал" (Мадрид). Треньорът Лео Франко беше директор през миналия сезон, но наследи Руби и отговаря реално за почти всичко, свързано с футбола в "Уеска". А е само на 41 г.

Според специалистите в испанския футбол оцеляването в елита ще е голямо предизвикателство за "Уеска". По-голямо и от това на "Ейбар" през сезон 2014/2015.