След като миналата неделя президентът Румен Радев не се изказа ласкаво за ГЕРБ в контекста на сагата с Димитър Желязков - Митьо Очите и въоръжаването на армията, днес по стара традиция зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се почувства длъжен да отговори в същия дух.

"Президентът на БСП Румен Радев се заявява като политически опонент, а не като държавен глава. С военния си манталитет той показва, че не зачита правовия ред в страната", коментира Цветанов преди откриването на пътя Велико Търново-Горна Оряховица през Арбанаси, цитиран от партийния пресцентър.

По думите му не правело чест на Радев "непрекъснато да се изказва негативно както за премиера Борисов, така и за ГЕРБ".

"Той трябва да работи на надпартийно ниво и да допринася за утвърждаването на позицията на България като сериозен фактор на Балканите, което бе постигнато по време на председателството на Съвета на ЕС", допълни той.

В неделя Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, заяви по повод модернизацията на армията:

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии."

А днес Цветанов му отвърна задочно:

"Кабинетът "Орешарски" направи само една среща, касаеща модернизацията на армията, и тя беше с представители на "Грипен" (компанията участва в конкурса за доставка на нов тип боен самолет, б.р.)."

След което си дойде на думата - Димитър Желязков. Според него БСП трябвало да даде сериозни обяснения за това как са финансирани предизборните й кампании, "защото досега посланията от техния лагер са доста противоречиви".

"В един момент бе направен опит Митьо Очите да бъде пришит на ГЕРБ. Напомням, че докато аз бях министър директорът на ОД на МВР-Бургас Милен Димитров бе човекът, който извърши много сериозна оперативна дейност, която в крайна смета доведе до осъждането на Митьо Очите. Когато обаче кабинетът "Орешарски" дойде да власт, Димитров бе уволнен", посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Иначе днес бе отворена за движение пътната отсечка Велико Търново - Горна Оряховица през Арбанаси. Тя бе ремонтирана на два етапа със средства от бюджета на строителното министерство. Извършено е преасфалтиране, оформено е пътно отводняване, а където теренът позволява, пътят е и разширен. Отсечката между старата столица и Горна Оряховица се ползва средно от 7000 автомобила на ден.