Премиерът на Унгария и противник на мигрантите Виктор Орбан, който постоянно затяга хватката си върху властта, откакто зае поста през 2010 г., се изправи през последните години пред един голям източник на опозиция - бившия си най-добър приятел, пише Шон Уокър от "Гардиън" в анализ за това как бившият съратник на Орбан - медийният магнат Лайош Шимичка днес е негов враг и е на път да загуби бизнеса си.

Лайош Шимичка се познава с Орбан от ученическите им години. Той изгражда империя от бизнеси и медии, която помага на Орбан да постигне такъв здрав контрол върху Унгария, какъвто може би никой друг лидер в ЕС няма. 

По-късно, преди три години, Орбан и Шимичка влизат в драматична остра публичен конфликт и бизнесменът започва да подкрепя опозиционни политици и медии. 

Преди парламентарните избори през април либерално настроените унгарци не таяха големи надежди, че разединената демократична опозиция има някакъв шанс да свали Орбан, но с надежда очакваха, че Шимичка може да извади някое толкова мръсно бельо, че то да свали рейтинга на правителството. 

Дългоочакваната "атомна бомба" така и не избухна. Орбан спечели трети пореден мандат като премиер и две трети мнозинство за своята партия ФИДЕС. 

След като си осигури още четири години на власт, Орбан взе мерки да неутрализира заплахата от стария си приятел и през последните няколко седмици олигархът продаде всички свои компании. И най-важното за политическата сцена в Унгария - където повечето медии подкрепят Орбан и неговата кампания за всяване на страх от миграцията - медийната империя на Шимичка бе систематично разрушена. 

Първи падна вестникът "Модяр немзет", приключил 80-годишната си история два дни след изборите. Радио "Ланцид" също бе закрито. След това дойде ред на "Хети Валос", независимо списание с консервативен уклон, което също прекрати дейността си. И накрая, по-рано този месец, телевизията "Хир ТВ", една от малкото критични към Орбан електронни медии, бе върната в проправителствения лагер след светкавична и безмилостна операция. 

Балаж Ланг, продуцент на новинарското дискусионно шоу по "Хир" на популярната унгарска водеща Олга Калман, каза, че началници от проправителствени медии са пристигнали почти без предупреждение и са прочели "списък на хората, които ще бъдат уволнени", вкл. Калман. Вечерта вместо дискусионното предаване каналът е излъчвал неколкократно последната реч на Орбан.

"Това бе демонстрация на сила", казва Ланг. "Аз се занимавам с това от 25 години, но ни дойде до гуша. Ще подам оставка, защото вече няма смисъл да бъдеш журналист в тази страна", добавя той. 

Години наред отношенията между Шимичка и Орбан бяха перфектният брак между политическата власт и икономическия ум.

"Без Шимичка Орбан никога нямаше да стане премиер, а без Орбан Шимичка никога нямаше да стане милиардер", пише Паул Лендвай, биограф на Орбан. 

Обаче след победата на Орбан на изборите през 2014 г. двамата стари приятели започнаха да се карат. През 2015 г. конфликтът зрелищно избухна, когато странящият от публичност Шимичка, който години наред избягваше вниманието на медиите, даде поредица от интервюта, в които нарече Орбан "geci" - обидна унгарска дума, която буквално се превежда като "сперма". Заради използването на тази дума публичната раздяла стана известна като "денят Г" и изразът започна да се използва в унгарските политически и медийни среди. 

Хора от обкръжението на Шимичка казват, че преди "деня Г" той е бил все по-обезпокоен от топлите отношения на Орбан с Кремъл на Владимир Путин - забележителен поврат в позицията на политически лидер, който стана известен с призивите си в края на 90-те години съветските войски да напуснат Унгария. "Лайош имаше смелостта да обърне гръб на системата, защото се осъзна", казва в интервю неговият отдавнашен приближен Шандор Чинталан.

"Той беше недоволен от нивото на корупцията и беше бесен заради нивото на руското влияние. Шимичка винаги е казвал, че ако се ръкуваш с руската мечка, тя ще те изяде целия", добавя Чинталан. 

Други се присмиват на твърденията за такава принципна позиция и подозират, че спорът е бил далеч по-банален - за това кой да вземе по-голямо парче от баницата, след като нова група приятели са се завъртели около Орбан, за да печелят изгодни правителствени поръчки. 

Но каквато и да е причината за раздялата, сега Шимичка в новото си превъплъщение стана най-голямата надежда на опозицията. Той предложи предизборна реклама на опозиционните партии и по-специално на "Йоббик" - крайнодясна партия, която се опитваше да се придвижи към центъра, докато Орбан приемаше много от своите антиимтрантски закони.

"В тази страна почти всичко е в ръцете на държавата. Няма към кого другиго да се обърнеш освен към Шимичка" казва Мартон Дьондьоши, заместник-председател на "Йоббик". 

Либералната опозиция гледаше с недоверие към новия си потенциален поддръжник, но бе доволна от лекия полъх на свеж въздух на медийния пазар.

"За нас бе трудно да забравим какво правеше той преди "деня Г". Сегашният ФИДЕС е творение на г-н Шимичка", казва Ищван Ваго, изпълнителен директор на Демократичната коалиция, опозиционна партия, получила 5 на сто на изборите през април. 

Медиите на Шимичка, първоначално изкупени, за да са в услуга на ФИДЕС, предоставяха рядка възможност за публична критика към Орбан и неговата политика. Сега, след като Шимичка се предаде, изчезна и последната потенциална заплаха за Орбан на вътрешнополитическата в обозримо бъдеще.

"Той ми каза, че не е имал избор освен да продава", казва пожелал анонимност съдружник на Шимичка в отговор на въпрос за решението на бизнесмена да разпродаде всичките си компании. 

Очаква се правителството на Орбан да поднови своята неуморна антиимигрантска кампания преди европейските избори догодина, а неотдавна премиерът се зарече, че неговата последна изборна победа е "мандат за изграждането на нова ера". Той каза, че това ще включва нови "културни тенденции, колективна вяра и социални навици", което кара някои да очакват тотална културна война срещу враговете на неговото популистко и традиционалистко правителство. Това си пролича вече миналата седмица, когато правителството предложи в унгарските университети да се забрани обучение по програми "Джендър изследвания".

Орбан тържествува и има план за постигане на "немислими досега велики цели". И дори политическата опозиция казва, че той трудно може да бъде спрян.

"Не виждам никаква светлина в края на тунела. Всичко изглежда доста безнадеждно", казва Дьондьоши. "Това е като да се катериш нагоре и не виждаш никаква издатина, нещо, за което да се закачиш или да се хванеш. Само гладка повърхнина", добавя той. 

*Оригиналното заглавие на материала на Шон Уокър е "Придобилият увереност Виктор Орбан неутрализира заплахата  от медийната империя на бивш приятел, превърнал се във враг"