Дефицит на турски лири у нас – част от чейнджбюрата спряха да продават валутата, а други въведоха лимити, съобщи тази вечер бТВ.

Сривът на лирата с над 30% за 3 дни съвпадна с ръст на планираните почивки и екскурзии до Турция. Това доведе до голямо търсене на турската валута у нас, след като тя се смъкна до нива под 30 стотинки за лира.

Телевизията показа Юлия - заминаваща на почивка в Анталия, която се реди на опашка за съседската валута пред второ поред чейнджбюро у нас.

„Там, където бях, продаваха до 200 лири на човек. Не знам изкуствено ли се прави всичко, очаква се вдигане ли, нямам представа. Ние сме потърпевшите и обикаляме от чейнджбюро на чейнджбюро”, коментира Юлия.

В едно от тях се продавали до 1000 лири на човек, или около 300 лева.

„Въведохме лимит, защото няма на пазара, изчезнаха в последните дни и има голямо търсене в момента, за да може повече хора да имат поне по малко”, заявява Наталия Стоилова, валутен касиер.

В друго чейнджбюро допреди ден продажбата е била ограничена до 1000 лири на човек, а днес турската валута изобщо не се продава.

„Основната причина е, че можем да намерим турски лири на едро много по-скъпо, отколкото регулативната рамка ни позволява, и трябва да продаваш на загуба”, обяснява пред медията Димо Стефанов, анализатор в чейнджбюро.

Пътуванията до Турция тази година са 10 пъти повече и преди срива на лирата, отчитат от турагенция. Дефицитът на лири у нас според управителя не застрашава почивките. Той съветва хората, които не намерят турски лири, да се подготвят с евро или долари, които да обменят там.

По думите му по-ниските цени на почивки и екскурзии били резултат единствено от отстъпките на туроператорите, тъй като хотелите определят цените си в евро, а не в лири.

От бранша все още не се наемат прогнозират кога ситуацията ще се стабилизира.