Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо обяви, че приключва с най-комерсиалния автомобилен спорт в края на сезона през ноември. Тимът му "Макларън" разпространи обръщение, а испанецът пусна специално видео, озаглавено Dear F1...

37-годишният пилот ще приключи във формулата в екипа на "Макларън". Той стана световен първенец през 2005 и 2006 г. с "Рено". Освен за френския тим (два пъти) е карал болидите също на "Макларън Мерцедес", "Ферари" и т.н., а кариерата му през 2001 г. започна с "Минарди".

За 17 сезона във Ф1 има общо 305 състезания, 32 победи, 22 първи позиции на старта и 97 класирания на подиума. Три пъти стана подгласник на шампиона. През 2005-а беше най-младият първенец в историята на надпреварата.

Постигнал е 1893 точки, а 23 пъти е записвал най-бърза обиколка. Всичко това е с днешна дата.

Най-вероятно Алонсо ще се пробва в "Индикар" и ще опита да стане едва вторият пилот в историята с победи в три класики - Гран При на Монако (Ф1), "24-те часа на Льо Ман" и "Инди 500". Испанецът триумфира на Льо Ман по-рано тази година. Той вече кара в Индианаполис през миналата.

Фернандо разкрива в писменото си съобщение, че собствениците на Формула 1 от "Либърти медия" са опитали да го разубедят. Казва, че е взел решението още преди месеци. Така се оказа, че слуховете за оттеглянето му са верни.