Министерството на вътрешните работи най-после ще обяви наново търг за издаване на нови български лични документи с чип - или т.нар. електронна идентификация. Подробностите около параметрите на обществената поръчка ще представи днес в ранния следобед зам.-министър Красимир Ципов. Пак той в края на 2016 г. обяви първия подобен търг, чиято цена бе малко под 500 млн. лв. Тогава обаче премиерът Бойко Борисов лично го спря - заради високата цена бе официалният мотив. Поръчката попадна в общ кюп с още няколко - като тази за един от етапите на строеж на магистрала "Хемус", спряна заради съмнения, че е нагласена за фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев. 

Този път се очаква прогнозната цена за цялата система за издаване на лични карти с чип да е по-ниска. Колко точно ще струва промяната ще се разбере по-късно, когато търгът бъде официално обявен. Срокът на поръчката е 10-годишен, като прогнозата на МВР е, че новите документи ще могат да започнат да се издават през 2020 г. (въпреки че и към момента по закон е заложено това да се случи от 2019 г., а този срок бе променян с изменения в нормативната уредба няколко пъти досега - всяка година с още една година - б.р.).

В спряната през 2017 г. поръчка се предвиждаше и поддръжката, и консумативите за настоящата система за издаване на лични документи да влязат в сметката - преди новата да е напълно готова. Този път това перо е отделно. МВР през последните месеци вече обяви два други търга за документите - единият е за изработка и доставка на бланки за документите, а другият - за следгаранционна поддръжка на настоящата Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност. Първият търг бе обявен на 12 юни 2018 г. и е с прогнозна цена от 48 млн. лв. Вторият търг е от 9 май 2018 г. и стойността, записана в документацията, е малко над 36,3 млн. лв. Или общо над 84 млн. лв. Очаква се и новата обществена поръчка за лични карти с чип за електронна идентификация и по-висока степен на защита от фалшификации да е за срок от 10 години. В първия, тоест спрения вариант този срок бе 11 години и половина. 

МВР съобщи, че готви поръчката, която ще бъде обявена днес, още през март.

Тогава темата бе повдигната наново заради пропуснатите срокове по закон за работа по въвеждане на електронно гласуване и доклада на ЦИК до Народното събрание, в който се припомня, че без система за електронна идентификация електроннен вот не може да се реализира.

В момента по закон издаването на лични карти с електронен чип с информация трябва да е факт от 1 януари 2019 г. Преди това срокът бе отлаган няколко пъти и е твърде вероятно това да се случи отново с нова дата за 2020 г. Плановете на МВР сега са това да е датата, в която системата да е готова. Тя съвпада и с плановата голяма подмяна на български лични документи - личните карти са със срок на валидност от 10 години, а предишната мащабна вълна на смяната им бе през 2010 г. 

Предисторията на прословутите нови карти с чип

Първоначално процесът трябваше да стартира през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" с прогнозна цена от 484 223 300 лв. Причината за голямата сума - ставаше дума за пълна подмяна на системите, машините, софтуера и т.н. по издаването на български лични документи.

Този търг обаче бе спрян по искане лично на премиера Бойко Борисов - поръчката на МВР "изгоря" покрай още няколко мащабни търга като този за два от лотовете на магистрала "Хемус" и други. Официалният мотив: "големите" процедури да се повторят отново, но по правилата на новия Закон за обществените поръчки, който се приемаше тогава. Неофициалният - високата цена, а и заради магистралата и строежа й Борисов "се застрахова", твърдейки, че се правят внушения за фирмите, които печелят. При "Хемус" намеците стигаха до депутата от ДПС Делян Пеевски. Борисов пък заяви, че иска пълна прозрачност.

През май 2016 г. беше приет дългоочакваният Закон за електронната идентификация. По лично настояване на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна разпоредбата за вграждане на чипове в личните карти, въпреки че тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова настояваше да няма отлагане. Обещанието на ГЕРБ, че промяната ще се случи през ремонт на Закона за българските лични документи, се реализира чак през декември 2016 г. В текстовете бе заложен срок поетапното въвеждане на електронни лични документи да започне от началото на 2018 г. 

С оглед на новия законов срок през май 2017 г. МВР обяви нов търг - за 13 181 000 лв. без ДДС, с предмет "Реализиране на национална схема за електронна идентификация“. Историята и на тази обществена поръчка приключи с прекратяването й през ноември 2017 г. Мотивът - "поради установяване на нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата".

Така срокът в закона за издаване на лични документи с чип бе променен на 2019 г. Ако сега бъде обявен нов търг, вероятността той да приключи с победител и изградена система, която да функционира от 1 януари догодина, не е голяма - ако има обжалване например.