В Би Ай Ти трайно се настани тишината. Това пишат в открито писмо журналистите в телевизия BiT, продадена в началото на годината.

То е адресирано до медиите, премиер, президент, главен омбудсман, главен прокурор, СЕМ, и инспекцията по труда.

Скоро след продажбата на телевизията на Мирослав Янев бяха спряни предаванията с тезата, че ще се прави пълно преработване на програмата. Сега обаче са спрени и новините, нюзруумът е затворен вече два дни заради "технически проблем", а журналистите от два месеца не са си получавали заплатите.

"Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?", питат от БиТ.

Новият собственик е неоткриваем, разказват още те. И искат адекватни действия от ръководството и компетентните държавни органи.

През февруари тази година българските емигранти в САЩ - братята Павел и Румен Вълневи - продадоха телевизията, която основаха през 2015 г. Обявиха го в обръщение до зрителите на канала. Собственик стана телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ.

Янев спря всички предавания на телевизията първоначално с уговорката, че това ще е за "около месец". Голяма част от екипа на телевизията напусна, включително тогавашният програмен директор Сашо Диков. Новинарските емисии обаче продължиха да се излъчват доскоро.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

МЕДИИТЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ 
ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ
ОМБУДСМАНА МАЯ МАНОЛОВА
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕМ СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА
ИА „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“


ОТВОРЕНО ПИСМО


    Уважаеми Госпожи и Господа,

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно. 

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения. 

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни. 


 гр. София                                    С уважение, 
15.08.2018 г.
                                        Екипът на Би Ай Ти