През миналата година страната ни е произвела около 26 млн. литра сладолед и по този показател се нарежда на 16-а позиция сред страните в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за производството на сладолед в Евросъюза през миналата година. Така средната годишна консумация на сладолед у нас е била около 3,5 литра на човек, което е под средното за ЕС, където годишната консумация е била около 6 литра на европеец.

Пазарът у нас на сладкото удоволствие, което в разгара на лятото е неизменна част в менюто на почти всяко домакинство, надхвърля около 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша.

Общо компаниите у нас, които произвеждат сладолед, са над 20, но само половината от тях формират около 90 на сто от производството и продажбите на сладолед. Три от компаниите в топ 10 пък формират около 70 на сто от производството и консумацията на сладкото удоволствие през лятото.

Водещите компании по производство на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново, като почти всички инвестират в производството на все по-здравословни продукти /сладолед и сладоледени торти/ с намалена захар, мазнини, вредни съставки и т.н. Част от водещите производители вече са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.

Според експерти от бранша промишленото производство на сладолед у нас датира от около 70 години, но пикът на производството е бил през миналата година, като тенденциите са 2018 г. да достигне и да подобри този показател.

Водещ производител в ЕС е Германия

Най-голям производител на сладолед в ЕС е Германия с годишно производство за 2017 г. от 517 млн. литра, или около 16,5 на сто от общото производство в ЕС-28. На втора позиция е Италия - 511 млн. литра, или 16 на сто от общото производство, и на трета позиция е Франция - 466 млн. литра, или 15 на сто.

Като цяло общото производство на сладолед в ЕС приближава 3,2 млрд. литра, което означава, че един европеец консумира средно по 6 литра сладолед годишно, отчита европейската статистика.

В първата десетка на водещите производители на сладолед в ЕС са още: Испания - номер 4 и 319 млн. литра; Великобритания - номер 5 и 288 млн. литра; Полша - номер 6 и 200 млн. литра; Белгия - номер 7 и 197 млн. литра; Холандия - номер 8 и 111 млн. литра; Румъния - номер 9 и 46 млн. литра, и Чехия - номер 10 и 44 млн. литра сладолед.

Зад нас по производство на вкусното лятно удоволствие са страни като Дания, Австрия, Португалия, Малта, Кипър, показват данните на Евростат.

БТА