Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов обеща, че заедно със Столичната община ще се търси спешно решение на проблема с наводнените археологически разкопки в Ларгото. Те бяха открити при сторежа на метрото, но в момента изглеждат напълно запуснати и пълни с вода. Никой не се грижи за тяхното съхранение.

"Изключително тъжно впечатление ми прави тази ситуация. Това блато е тъжна метафора за отношението ни към културно-историческото наследство." Това каза цитиран от БНР Мартин Иванов, след като заедно със зам.-кмета по културата на София Тодор Чобанов  огледаха разкопките пред  Ларгото.

Ден по-рано в отворено писмо до министъра сторичната кметица Йорданка Фандъкова поиска да се вземат спешни мерка, за да се съхранят откритите там археологически находки .

"Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", се казва в поредно писмото на Фандъкова. Тя цитира експерти, според които в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима, а проливните дъждове това лято са нанесли значителни щети.

"Има конкурсна процедура по изграждане на Ларгото - античния комплекс "Сердика", за съжаление тя в момента се обжалва пред КЗК. Нямаме никаква информация нито право да питаме кога ще се вземе решението, нито след това дали то няма да мине през съдебна процедура, но всички сме притеснени за това, което лежи в сърцето на София и което може би ще бъде безвъзвратно унищожено", обясни Мартин Иванов.

Според министъра разкопките все пак са сравнително запазени въпреки неугледния си вид. На първо време трябва да се изпомпа водата, каза Мартин Иванов, след което посочи като вариант свикването на експертна група, която да препоръча действия, както и търсенето на финансиране. Той допълни, че в бюджета на Министерството на културата няма средства за аварийни ремонти за разкопките и за спасителни консервации, и те трябва да се търсят по друг начин.

"Ще се обърнем към Комисията по бедствия и аварии, която се надявам, че ще влезе във важността на проблема и бързо ще се произнесе. Без реализирането на отводняването обаче всичко, което правим, ще бъде "на парче" и временно", обясни Иванов.
Аварийното консервиране също трябва да се обсъди от тази комисия, за да не зимуват под открито небе за трета зима разкопките в това състояние, допълни той.