Премиерът Бойко Борисов коментира за първи път срива в Търговския регистър преди заседанието на кабинета днес. Той даде мнение по идеята за създаване на единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър ще трябва да прави копие на своята информация. Борисов обясни, че така на практика ще се направи един склад, в който да отива информацията от всеки регистър.

"Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес", каза Борисов.

Самата идея за единно държавно хранилище бе представена от вицепремиера Томислав Дончев.

Той обясни, че от 5,30 часа тази сутрин работят справките за актуалното състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел от Търговския регистър.

"Работата на всички екипи продължава практически денонощно - има хора, които не са спали от няколко дни. В крайна сметка става дума за 25 терабайта информация - огромни масиви от данни", каза Дончев.

До някоко дни всички "функционалности" на регистъра би трябвал да бъдат достъпни за потребителите.

"Кризата е голяма, но това е само един от регистрите, които има в държавата. От понеделник Държавна агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи. До края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче – по нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно, и това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията", каза Дончев.

И допълни, че сривът показвал "колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление"

"И съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", каза Дончев.

Бившият съветник за електронно управление в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова в предишното правителство Божидар Божинов коментира в профила си във фейсбук, че решение за държавно хранилище Министерският съвет вече е приемал.

"А днешното решение на Министерски съвет за център за данни и нормативно задължение за резервни копия... вече е вземано. Държавният облак е в пътна карта, с осигурено финансиране от година и половина. Нормативно задължение за резервни копия има от година и осем месеца".