Китай се обърна с иск пред Световната търговска организация (СТО) срещу Вашингтон, съобщи Министерството на търговията на Китайската народна република, цитирано от агенциите.

Съдебната процедура е в отговор на митата от 30%, наложени от Съединените щати данъци върху вноса на фотоволтаици и слънчеви батерии, които не само навреждат на законните права и интереси на Китай, но също така оказват и сериозно влияние върху надеждността и строгостта на правилата и принципите на СТО, отбелязват от министерството.

В заключение министерството призова властите на САЩ да предприемат конкретни действия, да зачитат и да спазват правилата на СТО и да не прибягват до погрешни действия, за да върнат отново нормалното ниво на търговските взаимоотношения.

Напрежението между Съединените щати и Китай се засили в началото на 2018 г. Една от причините бе недоволството на американския президент Доналд Тръмп от високия търговски дефицит, след което той наложи протекционистки мерки за китайски стоки. И двете страни вече наложиха редица ограничения за вноса една към друга в размер на повече от $100 милиарда.

Бизнесът с фотоволтаици

През 2017 г. новоизграденият капацитет на слънчева фотоволтаична енергия в световен мащаб достигна 102 GW, нараствайки с 37% спрямо година по-рано, докато кумулативният инсталиран PV капацитет нарасна с 33.7% до 405 GW,според статистиката на China Photovoltaic Industry Association.

В самия Китай инсталираният и кумулативен PV капацитет достигна съответно 53 GW и 130 GW, което представлява 51.8% и 32.2% от общото количество. По първия показател - на новоинсталирани мощности, страната заема първо място в световен мащаб в продължение на пет последователни години, а за втория - водеща позиция за последните три години.

Износът на фотоволтаични модули е за 9.45 млрд. долара за първите 11 месеца на 2017 г., което е малко по-малко от година по-рано. Въпреки известния спад в стойността на експорта обемът на износа достигна 37.9 GW за цялата 2017 г., което е увеличение от 16.6 GW в сравнение с 21.3 GW за 2016 г.