Финансовата политика на Европейския съюз е причината за рухването на виадукта "Моранди" в Генуа. Това заяви италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Той разкритикува остро строгите правила на ЕС след след трагедията, отнела живота на десетки хора, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според него именно заради тях Италия не е безопасна.

"Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност според строгите правила, наложени от Европа, не се позволява да бъдат използвани", заяви евроскептичният политик пред местната станция "Радио 24".

Той отбеляза, че "постоянно трябва да се иска разрешение, за да се похарчат пари". 

"Това не бива да спира Италия да поддържа улиците и сградите си", допълни Салвини.

До момента е потвърдена смъртта на 42 души при рухването на моста вчера, заяви главният прокурор на Генуа Франческо Коци, цитиран от ДПА. Сред жертвите са трима непълнолетни. Броят на загиналите все още не е окончателен. Сред ранеите има и български гражданин.

По-рано днес италианският министър на транспорта Данило Тонинели обяви днес, че започва процедура по отмяна на концесията на магистралата след пропадането на моста и поиска оставката на ръководството компанията оператор "Аутостраде пер л'Италия" (Autostrade per l'Italia), подразделение на "Атлантия груп" (Atlantia group).

Той заяви още, че ще настоява и за значителни санкции, които могат да достигнат 150 милиона евро, като увери, че правителството ще извърши проверка на стари мостове и тунели в страната.