От 5.40 ч тази сутрин е възстановена възможността за справки по актуално състояние в Търговския регистър (ТР). Най-късно утре се очаква да заработят и справките по ЕГН.

Също утре трябва да бъде възстановена връзката на регистъра с "Реджикс" – държавния канал за обмен на информация, през който администрациите теглят данни и така спестяват на гражданите разнасянето им от една служба до друга.

Това каза на първата си пресконференция след срива на Търговския регистър в края на миналата седмица директорката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова.

Оттук нататък за всяка една поетапно възстановена функционалност хората ще бъдат "своевременно информирани с прессъобщения". Даскалова също така поднесе извинения "на всички - на абсолютно всички!" и каза, че има добри новини за ТР "на този хубав празник", явно визирайки Голяма Богородица.

Четирите диска са дефектирали, заяви още шефката, но отказа да уточни колко общо дискове работят и съхраняват данните от ТР. Тя изобщо бе крайно пестелива на конкретни данни - оказа се, че още няма доклад от фирма "Лирекс БГ", която неизменно поддържа технически регистъра от 2012 г. само с една година прекъсване - миналата.

"Разбира се, че има backup-и.

Не, няма изчезнала информация.

Няма причини хората да се притесняват, че информацита е изчезнала, няма причини хората да се притесняват, че информацията е манипулирана. Екипите на ДАНС и ГДБОП са денонощно неотлъчно при работещити по системите.

Изчезване не е възможно, а съмненията за манипулация трябва да отпаднат", каза още тя на журналистически въпроси.

Що се отнася до това - като има бекъп, колко често той се е обновявал (дали примерно всеки ден или на 6 месеца, б.а.), Даскалова заяви, че това са технически въпроси и още не може да им отговори. А запитана - като тя не може, защо не е взела и поне едно техническо лице на брифинга, директорката заяви, че те нямат право да дават изявления, а и в момента много работят.

Даскалова заяви, че от края на миналата седмица не са спали специалистите, а само някои "си позволяват по няколко часа". До тях бдят ДАНС и ГДБОП, за да не манипулират данните.

Иначе фирма "Лирекс" работела всяка година с договори за по около 90 000 лв., а самите контракти не са публични, защото хората вътре трябва да получават специален достъп от ДАНС и Държавната комисия по сигурноста на информацията.

На въпрос - кога ще е наясно с доклада им, Даскалова каза само, че им е поставила срок "незабавно".

"Оттук нататък причините, довели до това, което се случи, от което - между другото - не е застрахован абсолютно никой, нито администрация... За съжаление, колкото и наивно да звучи – случват се такива неща."

Тя обеща, че до петък ще има доклад в Агенцията по електронно управление.

Даскалова разграничи написаното за текущите обществени поръчки - включително и с евросредства - за надграждане на регистъра с дейността и договорите за поддръжката му, които нямали нищо общо.

"Никакви милиони не са дадени в момента, тези проекти по надгражденито са в процес на изпънение", заяви директорката.

Но се оказа, че на "Телелинк" все пак са платени пари за доставка на ново оборудване.

А на въпрос на Клуб Z: защо по дейностите по единия договор излиза фирма на фризьорка - ЕТ „Алфа – Веселка Велчева“, тя отговори, че основната работа там е от "Сиенсис" АД".

"А въпросният ЕТ е ангажиран за изработване за рекламни материали, тъй като по изискванията на евросредствата има част, която е свързана с информация. Така се правят банери и се правят информационни материали – тази част от договора е била за 2000 лв. Но не е изпълнен и съм платила частична сума по него – мисля, че изработката на банери."

"Съгласуваме, следим, контролираме, създадена е много сериозна организация от първия ден на аварията - успокои Даскалова.

Причините, анализът на тях - защо се е случило, защо се е стигнало дотук, тепърва предстоят. Но най-важно е да възстановим функционалностите, да се възстанови стопанският оборот, да се успокоят хората."

Тя каза, че тепърва ще работят за доверието на гражданите.

Даскалова отговори и дали ще си подаде оставката:

"В такава кризисна ситуация аз, за съжаление, съм нужна тук, на работното си място."