Днес на първата си пресконференция след срива на Търговския регистър в края на миналата седмица директорката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова спомена публичната тайна - коя е фирмата, която поддържа регистъра - "Лирекс БГ" ООД.

По думите й все още няма доклад от "Лирекс БГ", която неизменно поддържа технически регистъра от 2012 г. само с една година прекъсване - миналата. Но пък паралелно от IT компанията пуснаха съобщение до медиите. В което не се обяснява нищо по същество за срива на системата, освен вече оповестеното от ресорния вицепремиер Томислав Дончев - "дефектирали дискови устройства, или както казват хората - изгорели." Но пък от "Лирекс БГ" държат да посочат, че вършат работата си "уповавайки се на петте ни ценности: колективен дух, инициативност, творческо мислене, коректно отношение, и обучение и споделяне на опит".

Ето какво гласи цялото съобщение:

"Във връзка с интереса към нас в последните дни, искаме да се обърнем към всички заинтересовани по темата Търговски регистър. Разбираме важността и значимостта на ситуацията с Търговския регистър и за това всички екипи работят денонощно в последните 6 дни, за да върнат системата в работоспособно състояние. Както вече стана ясно от изказването на Вицепремиера Томислав Дончев тази сутрин:

"Става дума за технически проблем - това, което е известно към момента, дефектирали дискови устройства, или както казват хората – изгорели."

В резултат е засегната работоспособността на регистъра. Компанията е изцяло концентрирана в това да възстанови работоспособността на системата и поради тази причина се въздържаме от коментари и мнения по темата. За нас е най-важно на първо място да направим всичко възможно за излизане от извънредната ситуация!

Лирекс е компания с над 25-годишна история, в която сме реализирали успешно и продължаваме да реализираме множество проекти в публичен и корпоративен сектори, както в България, така и в чужбина. Партньори сме на най-големите, световни ИТ компании, членуваме в различни международни организации и вършим работата си уповавайки се на петте ни ценности: колективен дух, инициативност, творческо мислене, коректно отношение, и обучение и споделяне на опит."

Иначе според обявените днес от Зорница Даскалова данни компанията получава около 90 000 лв. на година за поддръжка на Търговския регистър. Самите контракти не са публични, попадат в т.нар. графа "секретно". Такава се дава при поръчки с чувствителна информация, касаеща националната сигурност и минават през  получаване на специален достъп от ДАНС и Държавната комисия по сигурноста на информацията. 

"Лирекс БГ" е получила и стотици обществени поръчки, работи традиционно с министерства, агенции, държавни учебни заведения, АЕЦ "Козлодуй" и т.н, в т.ч. и по "секретни" поръчки. Общите приходи от спечелените търгове надхвърлят 120 милиона лева.

Фирмата е наследник на компания от групата "Натурела", чийто собственик Кристиян Маслев бе разстрелян пред дома му през 2000 година. Убийството се води неразкрито. 

Управителите на "Лирекс БГ" Манол Илиев и Димитринка Илиеви са бивши съдружници с покойния вече бизнесмен.