Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова обеща до края на ноември да бъдат решени проблемите с питейната вода в Хасково, където преди повече от година бяха открити превишаващи нормата стойности на уран. Това стана ясно след днешната й среща с представители на инициативния комитет "Да спасим Хасково".

 
За проблема с повечето уран във водата в Хасково се разбра през април м.г., като се оказа, че институциите са знаели за повечето уран месеци преди това, но не са сметнали за необходимо да го съобщят на жителите на града. Правителството отпусна 2 милиона лева за нови сондажи, но до момента нямаше резултати. Едва след като преди два дни от Федерацията на потребителите заплашиха с протести, властта реагира.
 
До момента детски градини и ясли, както и болницата в града се снабдяват с минерална вода, за която плаща общинският бюджет

И зам.-министър Крумова обеща в срок до ноември да бъдат дублирани осем кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците в северната зона предстои подаването на искане за въвеждане в експлоатация. За другите четири кладенеца в източна зона и зона "Узунджово-2" текат процедури по осигуряване на разрешения за водовземане, предаде БНР.

В процес на изграждане са два водопровода, а ВиК-Хасково изпълнява мерки за намаляване на загубите на вода в разпределителната мрежа. Разработена е пътна карта с мерки за трайно разрешаване на проблема с качеството на питейната вода в града.

В периода май-юли тази година са взети 17 проби на водата, като при повечето от тях количеството уран е в нормите и отговаря на допустимите стойности.

Пътната карта бе изготвена по настояване на Федерацията на потребителите, за да бъдат записани конкретните мерки и срокове за решаване на проблемите с водата в Хасково. Преди два дни изпълнителният секретар на Федерацията заплаши:

"Ако до 30 септември няма такъв ангажимент поет, тогава вече ще говорим за протестни действия".

Той огласи наскоро и резултатите от изследванията на водата от сертифицирана лаборатория, поръчана от Федерацията на потребителите. Съдържанието на естествен уран в питейната вода е в норма, на алфа активност показва превишение 3 и 7 пъти. Пробите са взети от две места. Предстои вземането на още проби от различни райони на Хасково.