Доналд Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, изявен критик на американския президент, съобщи днес Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

"Господин Бренан използва неотдавна положението си на бивш високопоставен държавен служител с достъп до много деликатна информация, за да направи серия от необосновани и възмутителни твърдения, както и яростни изблици по интернет и телевизията по адрес на правителството", каза прессекретарката Сара Хъкаби Сандърс.

Бренан е силно критичен към поведението на Тръмп. Той каза, че изявлението му на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин във Финландия е било "меко казано предателско".

Сандърс каза, че достъпите до класифицирана информация на други настоящи и бивши длъжностни лица също са "предмет на преразглеждане". Става дума за бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, бившия шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс и Андрю Маккейб, който бе уволнен през март от поста заместник-директор на ФБР.

Поне двама от тях, Коми и Маккейб, понастоящем нямат достъп до секретни данни, отбеляза АП. 

От ляво на дясно - бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, бившият шеф на ФБР Джеймс Коми, бившият директор на ФБР Андрю Маккейб, бившата съветничка по националната сигурност Сюзън Райс, бившият зам.-шеф на ФБР Питър Щрок, бившата служителка от ФБР Лиса Пейдж, бившата главна прокурорка Сали Йетс, бившият шеф на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър. 

Експерти казват, че действията на правителството в отговор на отправени публично критики ще бъдат безпрецедентно политизиране на достъпа до класифицирана информация.

Бившите директори на ЦРУ и други високопоставени служители по сигурността обикновено получават позволение да запазят достъпа си, за да са в позиция да съветват своите приемници и да заемат определени длъжности.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан реагира остро и обяви, че решението на Белия дом да му отнеме достъпа до класифицирана информация е опит от страна на президента Тръмп да потисне свободата на словото и да накаже критиците си, предаде ДПА.

"Това трябва да тревожи силно всички американци, включително професионалистите в разузнаването, за цената на откритото говорене", написа той в Туитър. "Моите принципи са много по-ценни от разрешителните за получаване на секретна информация. Няма да отстъпя", добави той, съобщава БТА.