Сладкарят от Колорадо, който отказа да направи сватбена торта на гей двойка от религиозни убеждения и решението му бе частично подкрепено от Върховния съд на САЩ, отново заведе дело срещу американския щат, предаде Асошиейтед прес.

Този път Джак Филипс, собственик на намиращата се в предградията на Денвър пекарна "Мастърпийс кейкшоп", е отказал да обслужи клиент, поискал да му бъде направена торта, с която да отпразнува смяната на пола си. Комисията за защита на човешките права в Колорадо е отсъдила, че сладкарят е извършил дискриминация срещу транссексуалния човек, отказвайки да направи торта, с която да отпразнува преминаването си от мъжки в женски пол.

Филипс, който казва, че властите в Колорадо са тръгнали на "кръстоносен поход" срещу него, е внесъл във вторник жалба във федерален съд.

През юни Върховният съд на САЩ се произнесе в негова полза, като постанови, че същата комисия е проявила антирелигиозно пристрастие, когато е санкционирала Филипс, че е отказал да направи сватбена торта през 2012 г. на еднополова двойка.

Със 7 срещу 2 гласа съдът реши, че комисията е нарушила правата на Филипс по силата на Първата поправка към Конституцията на САЩ. Но той не взе решение по по-големия въпрос дали търговците могат да изтъкват религията си като мотив да не обслужват гейове и лесбийки, припомни АП.