С обещанието, че "за година и 2-3 месеца ще се справим с този участък", премиерът Бойко Борисов откри днес строителството на 16.3 км от магистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово. Аутобанът ще бъде платен на сто процента с пари от бюджета - т.е. от данъкоплатците, за разлика от останалите магистрали, където бяха използвани милионите от оперативните програми на Европейския съюз (ЕС).

Първата копка на "Хемус" е направена в далечната 1974 г. от тогавашния Първи - Тодор Живков.

"Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо", каза Борисов.  

Участъкът ще бъде изграден от ДЗЗД "Хемус-16320". Строителният надзор ще се осъществява от ДЗЗД "Консултанти Хемус 2 - 2016". Стойността на обществената поръчка е 133 милиона лева без ДДС. Миналата година министърът на регионалното строителство и благоустройството Николай Нанков съобщи, че индикативната стойност на целия нов път е над 2 милиарда лева.


 
За първата копка Борисов бе придружен от Нанков, председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, областните управители на Шумен и Търговище - проф. Стефан Желев и Митко Стайков, депутати.

Ще се строят шест виадукта, пътен възел за връзка с пътя Мировец-Певец, нова връзка с пътя Шумен-Търговище при Белокопитово, мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

Премиерът припомни как предишни управляващи извадили АМ "Хемус" от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари.

"Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят.