Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района около Генуа след като в резултат на срутването на мост вчера загинаха 39 души и беше прекъснат основния сухопътен транспортен коридор с Южна Франция, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Конте заяви на пресконференция в Генуа, че е взел решението след искане на местните власти и подчерта, че са деблокирани 5 милиарда евро от националния фонд за извънредни ситуации.

"Това е първа мярка на правителството пред лицето на тази трагедия", каза той.

Освен това в страната ще бъде обявен национален траур. Предстои да бъде определен денят, който ще съвпадне с погребението на жертвите, добави премиерът.

Според спасителните екипи шансът да бъдат открити още оцелели под руините на виадукта е нищожен.

Във вторник сутринта 200-метров участък от моста и една от носещите колони се срути над индустриален район, като повлече със себе си десетки автомобили. Вси още не е установена причината за трагедията. Версиите, по които работят разследващите, са конструктивен проблем и лоша поддръжка, съчетани с проливните дъждове и увеличения трафик през последните дни.

Конте отправи и критики срещу "Аутостраде пер л'Италия" (Autostrade per l'Italia), оператор на срутилия се вчера мост, който е част от управлявана от предприятието отсечка на магистралата. Премиерът заяви, че "Аутостраде пер л'Италия" е носела отговорност да гарантира сигурността на моста и правителството няма да чака резултатите от криминалното разследване, преди да предприеме действия.

По-рано министърът на транспорта Данило Тонинели каза, че Аутостраде пер Л'Италия трябва да загуби концесията си за магистрала А10 и да й бъде наложена тежка глоба.