Русия e спряла да намалява своя дял в американски държавни облигации, съобщи руското издание "Ведомости", като се позова на данни, публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите на САЩ.

Според тях през юни размерът на американски дълг, който Русия притежава, е възлизал на 14.9 млрд. долара - колкото и през май тази година.

По-рано гуверньорът на Централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви, че централната банка провежда политика на диверсификация, която включва оценка на риска, включително геополитически. Русия излезе от тридесетте най-големи притежатели на американски облигации, като намали дела си с $80 милиарда.

През юни и Турция намали своя дял в американски съкровищни ​​бонове до $28.8 милиарда, което е понижение с 42%.

Най-големите притежатели на американски дълг също намалиха дела си: Китай (с $4.4 млрд. до $1.18 трилиона) и Япония (делът й е спаднал до 1.03 трилиона долара, което е най-ниското ниво за страната през последните шест години).

Общите инвестиции на чуждестранни държави в американските държавни облигации в сравнение с май са се запазили на нивото от $6.21 трилиона. Това се дължи на страни, които значително са увеличили своя дял. Сред тях са Великобритания, Сингапур, Каймановите острови, Южна Корея, Люксембург, Белгия, Италия.

Напрежението между Русия и САЩ се отрази на държателите на американски облигации. 

Отчет на Министерството на финансите на САЩ за април, публикуван на 15 юни т.г., разкри, че Русия е продала 47.4 млрд. долара спрямо $96.1, които е държала в държавни облигации (T-bonds). През март Москва е намалила дела си с 1.6 милиарда долара, през февруари с 9.3 млрд. долара. Япония е продала книжа за около 12 милиарда долара, Китай е ликвидирал приблизително 7 милиарда долара, а Ирландия - над $17 милиарда.