Новият президент на Парагвай Марио Абдо Бенитес, родственик на управлявалия от 1954 до 1989 г. диктатор Алфредо Стреснер, обещава да преговаря с опозицията, тъй като не разполага с мнозинство в парламента. Това пише в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

Бенитес положи клетва пред половин дузина държавни глави от района, сред които бяха аржентинският президент Маурисио Макри, бразилецът Мишел Темер, уругваецът Табаре Васкес, боливийският президент Ево Моралес и колумбиецът Иван Дуке.

В речта си новият президент от десницата изрази "солидарност с народите на Венецуела и Никарагуа, в чиито страни се извършва злоупотреба с власт".

"Ние няма да мълчим. Парагвай няма да остане безразличен към страданията на тези братски народи", заяви той.

Получил образованието си в САЩ, 46-годишният шеф на фирма е член на партията "Колорадо", която е на власт в южноамериканската страна от 1947 г. до сега с изключение на периода 2008-2013 г.

"Партията му е дълбоко разединена и опозицията може да я подкрепи, ако проектите й заслужават доверие, ако са демократични и ако управлението й прояви откритост", заяви пред АФП водачът на опозицията Мигел Абдон Сагиер от Либералната партия.

Избран за срок от пет години, Бенитес поема поста от Орасио Картес, бизнесмен от същата партия. Като сенатор по време на управлението на Картес новият държавен глава се противопостави на инициативата му за промяна в конституцията, която да позволи преизбиране на президента.

Отсъствието на досегашния президент от церемонията по встъпване в длъжност на приемника му е признак за напрежението в управляващата политическа формация. Партия "Колорадо" има 17 от общо 45 сенатори и 41 от общо 80 депутати в парламента. Тя е разделена между привържениците на Орасио Картес и консервативното крило, чийто знаменосец е новият държавен глава.

Първите 100 дни "ще са ключов период, важен за всяко правителство. Бенитес ще трябва да си изгради легитимност", обясни пред АФП анализаторът Даниел Монтоя.

"Ще зачитам институциите /. . ./. Искам да покажа, че съм поел ангажимент в служба на републиката и нейното бъдеще", заяви пред журналисти новият президент при церемонията по полагане на клетва.

"Лекуване на раните"

"Искам да излекувам раните, за да настъпи помирение между парагвайците. Това, което ни обединява, е по-силно от онова, което ни разделя", заяви той ден по-рано.

Роденият на 10 ноември 1971 г. Марио Абдо Бенитес е от "златната младеж" на Асунсион. Учи в престижния колеж "Сан Андрес", а после следва маркетинг в частния университет "Поуст юнивърсити" в американския щат Кънектикът.

Баща му Марио Абдо е бил частен секретар на генерала президент Стреснер, на когото е и далечен братовчед. Бил е съдебно преследван за незаконно обогатяване по време на диктатурата, но е оневинен.

Синът носи бремето на бащино наследство: през 2006 г. той присъства на погребението на диктатора в Бразилия, където Стреснер живее в изгнание.

Бенитес встъпи в длъжност седмица след гражданските протести в Асунсион срещу политическата корупция.

Противник на абортите, офицерът резервист от парагвайската армия, в която се научава да скача с парашут, присъства през миналия месец на обучение на парагвайските специални части и стреля с автомат пред усмихнатите американски инструктори.

От няколко години Парагвай бележи над 4 процента растеж, но това не спомага за намаляване на бедността, тъй като разчитащият на селското стопанство и износа икономически модел не създава работни места в страната - една от най-бедните на континента.

"Ще положим усилия да превърнем Парагвай в една наистина привлекателна за чуждите инвеститори страна", подчерта досегашният министър на промишлеността Густаво Лейте, акцентирайки върху факта, че от 2013 г. насам в Парагвай са построени 70 завода за изнесени производства на чужди компании.

Съсобственик на два водноелектрически централи - едната с Бразилия, а другата с Аржентина - седеммилионен Парагвай, разположен между двата южноамерикански гиганта, без излаз на море, изнася електроенергия.

Сред лидерите, присъствали на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент, беше и президентката на Тайван Цай Ингвен, тъй като Парагвай е сред страните, признали Тайван въпреки натиска на Китай.