Дали ще видим снимки на Путин с чаша бяло сухо вино в ръка в Австрия тази събота? Едва ли. Но при всички случаи руският президент ще бъде сред гостите на сватбата на Карин Кнайсел - министърката на външните рабти на Австрия, пише френският вестник "Монд".

Тя е от крайната десница и е първа дипломатка на страната от декември 2017 година.

53-годишната министърка ще се омъжи за бизнесмена Волфганг Мелингер.

Путин е обещал да поздрави двойката и ще бъде в Австрия в събота, преди да се срещне късно следобед с германската канцлерка Ангела Меркел.

"Да, да президентът ще се отбие на път за Берлин", потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, писа и Би Би Си.

Помощникът на президента Юрий Ушаков поясни, че по време на посещението на Путин във Виена по-рано т.г. министърката е поканила президента.

"Ще минем и ще поздравим", каза Ушаков, цитиран от ТАСС.

Церемонията ще бъде в лозе в Южна Щирия.

Кнайсел е безпартийна и бе предложена за министър от крайнодясната Австрийска партия на свободата. Тя е специалистка по Близкия изток и е известна критичка на Ангела Меркел и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Според нея германската канцлерка "само си прави селфита с бежанци", а Юнкер е "циничен властелин" и "грубиян".

Без съмнение Владимир Путин ще използва повода, за да се срещне с първите хора на Австрия. На сватбата ще бъде канцлерът Себастиян Курц, както и лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, който е и вицеканцлер. Известно е, че от 1 юли т.г. Австрия наследи председателството на Евросъюза от България.

"Отдавна се знае, че Путин е политически съюзник на крайната десница в Австрия. Сега руският президент ще има възможност за интимни срещи като близък приятел. Със сигурност той ще има частни разговори с членове на крайната десница", коментира пред "Монд" Никола Тензер, спец по политически науки.

Най-вероятно Путин ще се опита да спечели привърженици за вдигане на санкциите срещу Русия, както и да обмени мисли за изграждането на газопровода "Северен поток 2" с цел да търси подкрепа, пише вестникът.

Меркел и Путин често демонстрират близки отношения.

Разговорите между Меркел и Путин предизвиха вълна от коментари в руската преса.

"Росийская газета" вижда в срещата между двамата "неочаквана стъпка", сочеща "как посрещат и враговете, и съюзниците на САЩ, наложените от тях мита и непредсказуемата дипломация на Вашингтон", водена от администрацията на Доналд Тръмп.

Очаква се преговорите да бъдат фокусирани върху ситуацията в Сирия, насилието в Източна Украйна и общия газопровод, цитира вестникът говорителя на Меркел Щефен Зайберт. Но според експерти на "Росийская газета" целта на Путин и Меркел всъщност може би е да заздравят партньорските си връзки и да разменят идеи как по-добре да отвърнат на митата, наложени от президента Тръмп.

Московският официоз отрежда "първото място в списъка" от теми на проекта "Северен поток-2" за директен пренос на газ до Германия.

САЩ винаги са били против тази идея, а преди последната среща на НАТО Тръмп яростно атакува Германия и я нарече "заложничка на Русия", припомня той. Същевременно "митата върху алуминия и стоманата нанесоха удар и по Русия, и по Германия, а и двете страни се страхуват от верижна реакция заради скорошните мерки на Тръмп срещу Турция".

"Не виждам промени в отношенията между Москва и Берлин. Но те сътрудничат по-тясно по някои конкретни въпроси главно в отговор на американската външна политика", коментира Михаел Хармс, изпълнителен директор на бизнес сдружението "Източен комитет на германската икономика". Той споделя опасения, че от обещаните нови антируски санкции на Вашингтон може да пострадат германски банки и енергийни компании. 

Тръмп скоро може да заслужи орден за своя принос към руско-германската дружба, иронизира "Взгляд".

Американският лидер докара Меркел дотам, че тя може да склони на съюз с Русия, за да бранят заедно от САЩ металурзите, "Северен поток-2" и бизнеса с Иран. И най-важното - разбра се, че Русия може сериозно да помогне лично на Меркел да затвърди нестабилните си позиции в страната, се казва в коментара.

Действията на САЩ сближават Москва и Берлин, констатира пред електронния вестник Валдемар Герд, депутат в Бундестага от партия "Алтернатива за Германия".

"Тече глобална геополитическа игра. Свалят се най-накрая всички хуманитарни маски, прикривали винаги тази игра, сега темата са преките търговски интереси на държавите. Колкото по-бързо Германия започне да схваща, че сферата на интересите й не е отвъд океана, а в съседство, толкова по-добре за всички ни", казва той.

"Северен поток" в момента е застрашен, изтъква пред изданието европеистът Владислав Белов. "Нито Германия, нито ЕС, нито Русия засега имат реално с какво да отвърнат при евентуално налагане на санкции срещу участниците в проекта", твърди той.

"Не бива да се говори за някакъв съюз между Русия и Германия. Може само да няма вече нови германски санкции срещу Русия", но "Берлин няма да тръгне против волята на ЕС" и да се насочи към сваляне на европейските антируски санкции заради анексията на Крим през 2014 г., смята обаче германският политолог Заша Там. 

Санкционният натиск от страна на САЩ "сплотява Русия, Турция и Германия", пише "Комерсант" по повод "политическото сближаване в триъгълника Москва-Анкара-Берлин".