Официални мачове от първенството на испанската Ла Лига ще се играят в САЩ, съобщава Би Би Си. Това е по силата на договор, подписан между лигата и медийната компания Relevent, която организира летния турнир "Интернешанъл чемпиънс къп", за който отвъд океана гостуват някои от най-големите европейски грандове.

Контрактът е 15-годишен и включва няколко сфери на сътрудничество, които на този етап не се обявяват.

Вече вървят спекулации, че дори голямото дерби "Реал" (Мадрид) - "Барселона" може да се озове на някой от най-големите стадиони отвъд океана. При всички положения поне един от двата колоса е доста желан в страната, в която "сокърът" бележи огромна популярност в последните години.

Пред Би Би Си президентът на Ла Лига Хавиер Тебас е отказал да съобщи кой ще е първият мач, кога и къде ще се играе в САЩ.

В неделя "Барселона" победи "Севиля" с 2:1 за Суперкупата на Испания, а домакин на срещата бе стадионът в Танжер, Мароко. За първи път в историята мачът излезе от пределите на страната.

Поне от десет години има предложение и отбори от Висшата английска лига да прелитат Атлантика. През 2008 г. президентът на ВЛ Ричард Скъдамор заяви, че това няма да се случи докато "условията не са подходящи".

В същото време всяка есен по няколко срещи от редовния сезон на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ се играят в Англия. Дори новият стадион на "Тотнъм" в Северен Лондон, чието откриване бе отложено за края на годината, има два терена (реално разположени един върху друг, като изкуственият е на ролки), за да може единият да приема двубои по американски футбол, а на другия да ритат само "шпорите".