Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново нападна критичните към него американски издания.

"МЕДИИТЕ ЗА ФАЛШИВИ НОВИНИ СА ОПОЗИЦИОННАТА ПАРТИЯ. Това е много лошо за нашата велика страна. НО НИЕ ПЕЧЕЛИМ!", написа той в туитър.

 

 

Има и конкретен повод за тази реакция. Днес над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън". Символичният протест е под наслов "Медиите не са враг на народа".

Към инициативата на в. "Бостън глоуб" се присъединиха в. "Ню Йорк таймс" и редица по-малки вестници, включително от щати, в които Тръмп спечели на изборите през 2016 г.

В електронната версия на вестника редколегията на бостънското издание обвини Тръмп, че поддържа постоянна кампания срещу свободата на печата. Величието на Америка зависи от функцията на свободния печат да казва истината на силните. Да се слага на печата етикет "враг на народа" е колкото неамериканско, толкова и опасно за гражданския пакт, който споделяме повече от две столетия, подчертава вестникът.

"В Америка на Тръмп някои медии са изразители на пристрастни позиции, демонстриращи безцеремонно незачитане на истината - тях президентът силно одобрява. Свободният печат обаче е длъжен да изважда наяве сплашването и подстрекателството и трябва да прави всичко възможно да съхрани уважаването на фактите и балансираната преценка, накратко - да си върши работата", писа в коментара си "Гардиън".

Антимедийните настроения на някои митинги на Тръмп са плашещи. Използването на тролове в социалните медии, издевателствата и заплахите към журналисти (особено сексуалните заплахи към журналистки) достигнаха небивали равнища. Върховният комисар на ООН за правата на човека предупреди тази седмица, че нападките на президента Тръмп срещу медиите "се доближават много до подстрекаване към насилие", подчертава "Гардиън". Вестникът припомня, че през юни петима журналисти от в. "Капитал газет" в Мериленд бяха застреляни от недоволен местен жител и предупреждава, че те може да не са последните.

През миналия месец Тръмп се срещна с издателя на в. "Ню Йорк таймс" Артър Грег Сълзбъргър. Срещата бе организирана за обсъждане на често повтаряното от държавния глава на САЩ обвинение, че медиите са "враг на народа", и беше определена от Тръмп като успешна.

Скандалите между Тръмп и медиите през последните седмици се редят един след друг.

На журналисти се отказват достъп, въпроси, интервюта - администрацията на президента все по-открито афишира враждебността си към новинарската телевизия Си Ен Ен.

На журналистката Кейтлан Колинс бе отказан достъпът до пресконференцията на Тръмп и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, след като тя отправи на висок глас към президента на САЩ въпроси, сметнати за "неуместни".

Година и половина след встъпването си в длъжност 45-ият президент все още не е дал нито едно интервю на Си Ен Ен.