Холдингът En+, собственост на руския бизнесмен Олег Дерипаска, притежаващ най-голям дял в UC Rusal, ще прехвърли своето дъщерно дружество от Кипър в една от двете офшорни зони, създадени в Русия. Решението е било взето от управителния съвет на холдинга, съобщи руската медия РБК, като се позова на корпоративно прессъобщение.

Официално процедурата, през която трябва да премине кипърската En+ Holding Limited, се нарича редомицилация (от англ. redomicile) и e описана в новия Закон за специалните административни региони в Русия (САР). Означава промяна на мястото на регистрация на дружеството с запазване на дейността, правния му статут и организационна структура.

Същевременно основното предприятие En+ ще остане под юрисдикцията на остров Джърси - офшорна зона под властта на Британската корона. 

En+ Holding Limited обединява енергийните активи на En+. Акциите на металургичната компания UC Rusal са собственост на дружеството майка.

"Групата ни е една от първите, подкрепили новото руско законодателство, което дава възможност да оптимизираме структурата на собствеността, и планира да се превърне в една от първите големи международни руски компании, които ще се възползват от новите разпоредби на закона за специалните административни райони", казва председателят на борда на директорите на En+ лорд Грегъри Баркър, цитиран в прессъобщението.

По-рано бе съобщено, че и самата компания En+ може да се регистрира в една от двете офшорни зони - на остров Руский в Приморск или на Октомврийския остров в Калининградска област.

Законът за създаването на двата специални района в Русия беше приет от Думата в края на юли. Собствениците на регистрираните в тях офшорни компании ще бъдат освободени от данъци върху дохода от продажба на акции и от входящи дивиденти и ще ползват намалена ставка от 5% върху дивидентите на изхода. Освен това те няма да могат да разкриват корпоративна информация - само руските власти и съдът ще имат достъп до нея. Само чужди компании, създадени преди 1 януари 2018 г., могат да се регистрирт в руските офшорни зони.

En + заедно с UC Rusal попаднаха под санкциите на американското Министерство на финансите, наложени на 6 април т.г. Забранено им е да изнасят продукцията си на американския пазар (основно руски алуминий) и да правят бизнес с американски граждани.

По-късно от Вашингтон съобщиха, че ще премахнат ограниченията, ако Дерипаска намали участието си в En+ до 40%. Бизнесменът, чието лично богатство е $6.7 милиарда, напусна управленските органи на En + и UC Rusal и компаниите преговарят с Вашингтон за прехвърляне на дела му в доверителен фонд.