Между 26 000 и 30 000 жертви може да вземе земетресение в Истанбул, предупреди експерт, предаде "Хюриет".

"Според наш сценарий в случай на земен трус от 7,6 степен по скалата на Рихтер ще загинат между 26 000 и 30 000 души", обяви стряскащо Мурат Нурлу, шеф на отдела по земетресенията в Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Той говори на работна среща, организирана от Дирекцията в общината на Истанбул и обясни, че е изготвен план как да се действа в случай, че мегаполиса бъде ударен от трус.

"Най-важното е при природни бедствия и кризи отговорните власти да бъдат готови за най-страшното. Над 60 000 души ще бъдат ранени в Истанбул според нашата прогноза. Поне 45 000 сгради ще бъдат или разрушени, или пострадали. Около 2,4 милиона души ще останат без подслон и трябва да бъдат настанени някъде временно", изтъкна специалистът.

Турция е една от най-сеизмичните зони в света, а Истанбул се намира точно на разлом, припомни Нурлу.

Той предупреди още за възможни цунамита, които да залеят Истанбул в случай на земетресение.

"Институциите и властите в мегаполиса са готови за бедствие. Приготвени са 150 000 временни подслона за бедстващи", разказа експертът.

Професор Шукру Ерсой допълни, че според прогнози най-силната степен при земен трус в района би била около 7,7 по Рихтер.

"Има много невралгични точки в Турция и разломи, при които могат да се очакват земетресения. Районът около Мраморно море и Истанбул са точно такива", обясни ученият.

Тази година в този район са регистрирани 5000 земетресения.

През 1999 година на 17 август земетресение от 7,5 по скалата на Рихтер уби 17 480 души, припомня "Хюриет". Разрушени и пострадали бяха над 280 000 сгради.