Николай Стайков, един от учредителите на Антикорупционен фонд и Протестна мрежа, бивш журналист в "Капитал", осъди агенция ПИК за клевета. В общо 30 статии агенцията е публикувала материали, уронващи престижа на Стайков.

Това съобщи самият той чрез профила си във фейсбук с ироничния анонс "Първо тук!", както от ПИК обичат да придават ексклузивност на публикациите си. От агенцията ще трябва да заплатят и обезщетение на потърпевшия в размер на 12 500 лева.

Стайков посочва, че "поредицата кафяви статии" срещу него в ПИК, "Блиц", вестник "Телеграф" и сие е започнала веднага след подадения през февруари 2014 г. сигнал от него и още 12 активисти, журналисти и юристи за проверка на случващото се "в, около, над и под КТБ".

"Между другото, собственикът на ПИК е и свидетел по делото за КТБ, но за това друг път", посочва учредителят на АКФ, визирайки Недялко Недялков.

Малко преди Стайков, учителят по история Емил Джасим, който е и в ръководството на "Да, България" осъди за същото друга агенция, считана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски - "Блиц".

Ето какво написа Стайков в профила си:

"С безценната помощ на адв. Александър Иванов (на снимката - вляво, силно изместен от CV-то си!) спечелих и на втора инстанция делото срещу “ПИК НЮЗ” ЕООД, собственост на Недялко Недялков - ноторно известен медиен собственик от кафевия сектор и проправителствена медийна бухалка, която дори управляващите понякога се гнусят да четат. 

С решение от 14 август т.г. Софийски градски съд потвърди решението на СРС по гр. дело № 78158/2015г., с което уважава частичен иск на стойност 12500 лева от мое име за нанесени вреди от общо 30 клеветнически и уронващи репутацията публикации в сайта pik.bg по мой адрес за периода 2014-2015 година. Пълният иск е за значително по-голяма сума. 

Припомням, че в решението на първа инстанция имаше препоръка за справедливо обезщетение за тази серия от публикации в размер на 120 000 лева. Това за мен е още едно доказателство за изключителната злонамереност и откровената манипулативност на публикуваните по мой адрес статии, или за да бъдем точни тази злонамерена кампания за моето омаскаряване. 

Поредицата кафяви статии срещу мен в ПИК, Блиц, Телеграф и сие започна веднага след подадения през февруари 2014г. сигнал от мен и още 12 активисти, журналисти и юристи за проверка на случващото се в, около, над и под КТБ. Между другото, собственикът на ПИК е и свидетел по делото за КТБ, но за това друг път. 

Това е новината, поздравления за адвокат Иванов пред целия фейсбук строй и продължаваме напред!"