В международните отношения се надига вулкан, който може да избухне всеки момент: заради президента Доналд Тръмп Ангела Меркел и Владимир Путин е възможно да бъдат принудени да се сближат след години на конфронтация, пишат в коментар за "Блумбърг" Иля Архипов и Арне Делфс.

Меркел беше най-критичната и непримирима към Путин след анексията на Крим, но в събота, 18 август, канцлерката ще приветства руския президент в бароков дворец край Берлин. Това ще бъде първата им двустранна среща в Германия през последните пет години. За Путин това е пробив и прекратяване на изолацията на Русия, а за Меркел - потвърждаване на нейната водеща роля в Европа независимо от недобрите резултати на изборите.

"Меркел се презастрахова, а Путин използва момента", коментира старши научният сътрудник от Европейския съвет по международни отношения Йозеф Янинг.

Според него след срещата на Тръмп с Путин и неговите нападки срещу Меркел "на нея й трябва да установи контакт с Путин, защото не иска да изпусне шанса да управлява Путин в приемливи за Германия параметри".

Това е най-високопоставеното посещение на Путин в Германия от 2013 година насам, въпреки че двамата с Меркел са се виждали на международни форуми, включително в Хамбург през миналата година. Меркел посети Путин в Русия няколко пъти - за последен път през май т.г. При всички разговори между двамата тя беше по-скоро приносител на лоши послания, отколкото мост между Европейския съюз и Русия.

Отношенията между Меркел и Тръмп са по-скоро хладни.

Официални лица от двете страни сега се опитват да омаловажат символичния факт, че поканата идва, след като Тръмп през миналия месец порица Германия "като тотално контролирана от Русия" заради зависимостта й от доставките на газ. Работата по изграждането на нов проект - "Северен поток 2", продължава и САЩ заплашиха да наложат санкции, които визират газопровода.

Газовата политика

Путин наскоро е подчертал важността на подкрепата от Меркел за "Северен поток 2" като доказателство за нейната готовност да защити независимостта на Европа, довериха три официални лица, присъствали на среща на руския президент с дипломати.

По думите на официални лица, пожелали анонимност, Кремъл разглежда разногласията между САЩ и Европа в търговията и ядрената сделка с Иран като шанс да поправи отношенията си с Германия и да се покаже надежден партньор в преговорите.

На фона на нарастващия натиск на САЩ за газопровода Меркел се зае да гарантира, че Русия ще продължи да доставя газ и чрез съществуващите мрежи през Украйна. Тя изпрати един от нейните най-близки съюзници, министъра на икономиката Петер Алмайер, в Москва и Киев през пролетта, за да помогне за посредничеството на газ между двете страни, които са в конфликт заради Крим и сепаратистите в Източна Украйна.

Украйна и Сирия

Конфликтите в Сирия и Украйна ще бъдат тема на разговорите между Меркел и Путин.

Пробив по темата за Украйна няма да има, макар че "е полезно за Путин да играе заедно с Меркел, защото в Европа няма друг, на когото да разчита", изтъква Андрей Кортунов, ръководител на руския Съвет по международни въпроси.

"Меркел разбира, че сега времето изисква да се търсят възможности за взаимодействие с Русия", е на мнение бивш сътрудник на Германското общество за външна политика и съветник на "Газпром" Александър Рар. "Ако може да се направи крачка напред по проблемите в Сирия или по въпросите на енергетиката и Украйна, ще бъде добре за Германия като лидер на Европа", добавя той.

Меркел е под натиск у дома след политическото противопоставяне срещу решението й от 2015 г. да отвори границата и да даде възможност на повече от 1 милион бежанци, голяма част от които сирийци, да дойдат в Германия.

Тя се нуждае от край на войната в Сирия, за да позволи на мигрантите да се завърнат вкъщи. Канцлерката е под натиск и от страна на германските компании, които настояват за премахването на санкциите на ЕС срещу Русия.

Политическо решение

"Обменът между Германия и Русия се е увеличил значително през последните месеци", заяви в свое изявление Волфганг Бюшел, шеф на Германската източна бизнес асоциация в Берлин. "Това е добре дошло."

Германия търси политическо решение за Сирия, което да създаде условия за връщане на бежанците, заяви говорителят на Меркел Стефен Сейберт в сряда.

"Все още сме далеч от това", добави той.

След като Путин използва военните си, за да вкара войната в Сирия в полза на сирийския президент Башар Асад, Русия се опитва да сключи сделка с Турция и Иран. Путин също така се съгласи на координираните стъпки с Тръмп на срещата им в Хелзинки през миналия месец, за да се опита да стабилизира ситуацията в Сирия.

Икономическата криза в Турция също може да стане повод за преговорите в събота. Евентуална атака на сирийското правителство срещу провинция Идлиб, която се намира в бунтовническите райони, може да предизвика още една вълна от изселване на бежанци, давайки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган "потенциала да държи лост", за да си осигури западната помощ, като реши дали да отвори границите на Турция. 

На фона на нарастващия конфликт между Тръмп и Турция, който накара САЩ да наложат санкции срещу своя съюзник в НАТО, Меркел "няма интерес от преминаване на Ердоган в лагера на Москва от Вашингтон", подчертава Янинг от Съвета за външни отношения.

"Тя няма интерес Путин да откъсне Турция от НАТО", твърди той.