Къде прекара вътрешният министър на Италия и лидер на управляващата "Лига" Матео Салвини вечерта след трагедията в Генуа? На банкет, организиран от местна структура на партията си, разкриват снимки в социалните мрежи, събрани от италианския вестник  "Република".

На 14 август сутринта 200-метров участък от виадукта "Моранди" край Генуа се срина, като уби близо 40 души и рани десетки. Веднага беше започнато разследване. Причините не са ясни, но версиите, по които се работи са лоша поддръжка и/или конструктивен проблем, съчетани с увеличен трафик и проливни дъждове и силни ветрове.

Правителството поиска отмяна на концесията на магистралата и оставката на ръководството на компанията оператор "Аутостраде пер л'Италия" (Autostrade per l'Italia), подразделение на "Атлантия груп" (Atlantia group), в която най-голям акционер е семейство Бенетон.

Вътрешният министър изрази съболезнования в деня на трагедията..., а вечерта беше сниман в компанията на около 260 души на банкет, организиран от местните структури на "Лига" в градчето Фурчи Сикуло, провинция Месина, където позира с торти, изискани ястия и вино, пише "Република".

Хиляди потребители на социалните мрежи се възмутиха от присъствието на държавни служители на банкета часове след срутването на моста в Генуа. Празненството беше определено като "проява на лош вкус".

Салвини обяви, че срещу него се провежда атака от страна на "левите чакали" - политическите му противници.

"Някои леви чакали ме атакуват, защото вечерта на 14 август се осмелих да се срещна с 300 души на вечеря (кметове, председатели на благотворителни организации, държавни служители и много граждани) в Сицилия", каза Салвини в отговор на запитване от в. "Република".

"Същия ден бях в Националния център за противопожарна безопасност в Рим, за да проследя спасителната операция в Генуа, и след това заминах за Катания, како беше планирано, да се срещна с работници от компания, овладяна от мафията, и в Месина, за да благодаря на тези, които конфискуваха 20 тона наркотици. На следващия ден ... отлетях за Лигурия."

В деня след трагедията Салвини обяви, че причината за рухването на виадукта в Генуа е финансовата политика на Европейския съюз.

"Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност според строгите правила, наложени от Европа, не се позволява да бъдат използвани", заяви той пред местната станция "Радио 24".

Брюксел отговори, че всъщност Италия получава около 2,5 милиарда евро за инфраструктура между 2014 и 2020 г. Говорител на Еврокомисията заяви още, че през април т.г. ЕС също така е одобрил съгласно своите правила за държавна помощ "инвестиционен план за италианските магистрали, който ще позволи да бъдат инвестирани около 8,5 млрд. евро, включително и в района на Генуа".

 

Lega#capitano#salvini#ministro#vicepremier#coerenza#cena#ilgovernodelbuonsenso

Публикация, споделена от Santo_Lepro (@santo_lepro) на

Някои от снимките от събитието са достъпни в публичните профили на членове на "Лигата" на Салвини. Други бяха споделени от Анна Рита Леонарди, лидер на младежкото движение на Калабрийската демократическа партия или причакени под формата на скрийншот от "Република".

В отговор Салвини поиска членовете на лявоцетрисктата Демократическата партия, която беше част от управляващата коалиция преди изборите през пролетта, да се отчетат за пътуванията си през това време.