БСП внася подписка за свикване на извънедно заседание на Народното събрание (НС) заради кризата в електронните системи на държавата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на НС другата седмица", поясни Нинова.

И уточни, че става въпрос за срива на Търговския регистър, както и за проблема със сайта на Министерство на правосъдието.

"Това, както знаете засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения на фирми", каза Нинова.

И изтъкна, че правителството е безсилно вече седми ден, за да се справи с кризата.

Според чл. 78 от Конституцията  Народното събрание се свиква на заседания от председателя на Народното събрание по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на президента и по искане на Министерския съвет. Това означава, че за свикване на извънредно заседание са необходими 48 подписа, а БСП има 79 депутати.

Според Нинова на извънредното заседание на парламента трябва да бъдат обсъдени възможностите с министъра на финансите Владислав Горанов държавата да върне парите на засегнатите хора от фалита на застрахователното дружество "Олимпик" чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователните дружества. След това държавата трябвало да води дела с кипърското застрахователно дружество.

"200 хил. души да изправиш предю възможността и задължението да водят тези дела в Гърция, е просто абсурд", заяви Нинова.

Според зам.-шефа на БСП Крум Зарков държавата не е на висотата на своите отговорности по темата за кипърското застрахователно дружество.

"Четвърт милион души остават без застраховки след фалита на кипърско застрахователно дружество. По същество тези хора са измамени. Техните пари са взети, услугата, която им се дължи не може да бъде предоставена. Нещо повече, те подлежат на санкция, защото тази застраховка е задължителна. Държавата не може да игнорира случващото се. Не само, защото тя ги е задължила да правят такива застраховки, а защото това е регулиран пазар", каза Зарков.

И допълни:

"Да, вярно е КФН на 10 май публикува забраната за сключване на застрахователни договори от страна на кипърското дружество. Тази забрана е решение на кипърския регулатор. Имайки предвид мащаба на проблема, че става дума за 10 % от пазарния дял на гражданската отговорност, КФН бяха длъжни да направят много по-широко мащабна публична кампания и да уведомят хората за това, което ги очаква".

Зарков обясни, че това не е направено е, тъй като и след 10 май хората са продължили да внасят вноските си по съответните застраховки.

"Ние ще предложим в НС държавата да обезщети хората, които надлежно са си плащали вноските и тя да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. Надали онези шофьори, които са си избрали тази застраховка имат възможност да отидат в Кипър, да се запознаят с тяхното законодателство и да си търсят правата", каза Зарков.