"Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката й."

Това е цялото съобщение от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Още вчера премиерът Борисов каза, че не е доволен от работата на Даскалова и обеща промени в близките "4-5" дни. Тази сутрин министърът на правосъдието Цецка Цачева бе извикана от премиера в сградата на Министерския съвет и двамата са обсъдили безпрецеднтата ситуация.

Вече втора седмица Търговският регистър не работи, след като миналия четвъртък са "гръмнали" част от сървърите. Чак в сряда сутринта започна работа секцията за справки за актуално състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел, а от днес вече е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

Проблемите са предизвикани от поддръжката на системите, която от 2012 г. насам се извършва от "Лирекс БГ". Договорите обаче са засекретени от съображения за националната сигурност. Фирмата е абонирана за поддръжка и доставка на оборудване за държавни ведомства. Фирмите с имена "Лирекс" са наследници на популярната през 90-те години "Натурела груп".

Напрежение създаде и мълчанието на директорката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която реши да даде пресконференция чак на петия ден след аварията. Тя увери, че няма загубена информация, но не назова причините за "стопяването" на сървъри.

"Оттук нататък причините, довели до това, което се случи, от което - между другото - не е застрахован абсолютно никой, нито администрация... За съжаление, колкото и наивно да звучи – случват се такива неща," каза тогава шефката на Агенцията.

Няколко партии поискаха отстраняването на Зорница Даскалова. Вчера лидерът на "Да, България" Христо Иванов призова Даскалова и фирмата, която поддържа регистъра - "Лирекс БГ", да бъдат отстранени от процеса. Ден по-рано и от БСП поискаха оставката на Даскалова, както и на правосъдния министър Цецка Цачева. В канонадата заради неработещия от миналия петък Търговски регистър се включи и лидерът на АБВ Румен Петков - също с искане за оставката на Зорница Даскалова.

Междувременно профилът на Даскалова във фейсбук стана популярен, където тя се представя като любител на фалшиви новини. След като снимки от нейни прозрения заляха мрежата, Даскалова скри профила си.