След 2 години неуспешни опити, днес Специализираният наказателен съд най-после даде ход на делото срещу съдийката Румяна Ченалова.

Съдията по делото Николай Димитров отказа ново връщане на обвинителния акт, въпреки че не е "напълно изряден" - все пак покрил "минималните стандарти".

"В голямата си част внесеният обвинителен акт е доста схематичен, но това вече се явява четвърти опит, и съдът следва да даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок пред варианта за ново връщане“, отбеляза той.

Досега обвинителният акт бе връщан 3 пъти. 

"При все че съм юрист, не мога да разбера в какво съм обвинена", коментира Ченалова.

Обвиненията са за престъпление по служба и документно престъпление. Докато Ченалова е гледала дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК, тя е нарушила Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс с цел да облагодетелства частната фирма с 14 отделни деяния, твърди обвинението. Ченалова игнорирала нередности в исковата им молба, въпреки че по нея не били платени държавни такси за над 434 000 лв. НЕК пък пострадали от наложените запори. Документното престъпление пък е заради поправен протокол по същото дело.

Прокуратурата за пръв път внесе обвинение срещу Ченалова в СГС през 2016 г. Съдия Вера Чочкова обаче прекрати делото с довода, че колежката й е действала в обхвата на функционалния си имунитет. Софийският апелативен съд обаче отмени определението и върна делото. Следващата съдийка - Мирослава Тодорова от СГС - си направи отвод, също твърдейки, че няма престъпление. След това съдия Даниела Талева върна обвинителния акт заради съществени нарушения, с което се съгласи и САС. След промени в НПК прокуратурата прати делото в спецсъда, но то бе върнато и от там. Преди месец държавното обвинение внесе последен вариант.