С позиция в защита на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, в чийто дом имало атака от маскирани лица, излезе партията на вицепремиера Валери Сименонов НФСБ.

В партийното изявление се казва, че трябва да се разследва не само кои са били лицата, опитали да нахлуят в дома на Ботев, но и "да бъдат разследвани мотивите и организаторите" - тоест допуска се, че въпросните лица не са действали самостоятелно. 

По-рано през деня Ботев сам обяви пред бТВ, че домът му е бил атакуван от маскирани лица, а самият той заподозря, че целта не е била друга, а опит за сплашване. Причината - изявления на бившия зам.-министър в последните дни, засягащи работата на министър Николина Ангелкова. Ботев заяви включително, че браншът е предоставен "в ръцете на мутрите".

 
Самата Ангелкова обяви, че ще даде бившия заместник под съд заради думите му и се защити със статистика за успехите в туризма.
 
От НФСБ обаче смятат, че подозренията на Бранимир Ботев за атаката "са в значинелна част обосновани". Партията защитава експертизата на бившия зам.-министър в три правителства (в това число и в предишния мандат на ГЕРБ) в туристическия бранш и заявява, че той е сред хората, които си позволяват публична критика за недъзите в управлението.
 

 

Лидерът на партията и вицепремиер Валери Сименово е в неприкрита война с министърката на туризма Николина Ангелкова. Той неотдавна я даде и на прокурор, сам е намеквал за "мутрите" с прякори, които управлявали морските курорти. Обвинения имаше и заради непрозрачно раздаване на концесии за плажове. В момента е актуална и битката между двамата заради новите правила за шума - Ангелкова иска курортите да са изключени от общите наредби и борбата срещу шума на Симеонов. 
 
 
Ето и пълния текст на позицията на НФСБ от днес:

"Националният фронт за спасение на България изразява възмущението си от атаката на маскирани лица срещу къщата и семейството на бившия заместник министър Бранимир Ботев и смята, че неговите подозрения за мотивите на нападението са в значителна част обосновани. НФСБ през годините е припознавало г-н Ботев като виден експерт по въпросите на туризма и е изразявало неведнъж одобрение към работата му като заместник министър в три правителства (в т.ч. и на ГЕРБ).

През последната повече от година той е и член на Съвета по туризма към политическия кабинет на вицепремиера Симеонов, където се е отличил с критичен поглед към работата на институциите и конструктивен подход в дискусиите.
Несъмнено, г-н Ботев е от малкото експерти, които си позволяват да критикуват конструктивно и публично определени държавни политики в сфера туризъм.

Неведнъж той е изразявал съмнения, че забавянето на въвеждането на системата ЕСТИ води до над 5 милиарда загуба за републиканския бюджет,

че процедурите за концесиониране на плажовете са непрозрачни, неефективни и водят до окупирането им от дружества, свързани с криминалния свят, че законодателната дейност на държавата в областта на туризма води до прекомерна регулация и излишна концентрация на власт, и т.н. Последно г-н Ботев изрази тези свои критики в ефира на Bulgaria On Air по-малко от 48 часа преди нападението.

Макар НФСБ да не споделя всички позиции на г-н Ботев, ние ценим неговия глас като ценен и нужен граждански и експертен коректив. Всеки опит да се заглуши този глас с цел осигуряване на комфорт на криминални групировки е атака не само срещу семейството на един българин и бивш държавен служител, но и показна наказателна акция срещу правовия ред в България и срещу професионалистите извън ансамбъла на клакьорите. Защото, „когато гласът на критиците и опозиционерите бъде отнет, държавата рано или късно се превръща в източник на репресия и терор за гражданите“.

Ето защо, Националният фронт за спасение на България призовава компетентните органи, освен извършителите да разследват освен извършителите, така и евентуални политически и икономически мотиви зад атаката срещу семейството и къщата на г-н Бранимир Ботев".