Министърката на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл и гостите на нейното сватбено тържество утре ще слушат традиционна руска музика благодарение на Владимир Путин, предаде ДПА. Според дипломатически източници като сватбен подарък руският президент ще доведе 10-членен казашки ансамбъл, който ще изпее пред младоженците сватбена песен. 

Путин е поканен на сватбата заедно с още стотина гости, сред които са австрийският канцлер консерватор Себастиан Курц и крайнодесният вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. 

Австрийската партия на свободата на Щрахе е в близки отношения с руската пропрезидентска партия "Единна Русия", отбелязва ДПА. 

Изненадващата поява на Путин на сватбата на Кнайсъл и бъдещия й съпруг Волфганг Майлингер възмути опозиционните партии в Австрия, които споменаха руската намеса в украинския конфликт. 

"Как е възможно Австрия да бъде строител на мостове и почтен брокер по време на своето председателство на ЕС, след като външният министър и канцлерът така безсрамно взимат страна?", попита водещият социадемократически депутат Андреас Шийдер.

След сватбената церемония в градче на австрийско-словенската граница руският президент ще замине за Германия, където утре вечерта ще се срещне с канцлера Ангела Меркел.

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Путин ще бъде гост на сватбата на Кнайсъл. Руският президент ще направи подарък на младоженците, каза Песков, но не уточни какъв, припомня ТАСС. 

Без съмнение Владимир Путин ще използва повода, за да се срещне с първите хора на Австрия. На сватбата ще бъде канцлерът Себастиян Курц, както и лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, който е и вицеканцлер. Известно е, че от 1 юли т.г. Австрия наследи председателството на Евросъюза от България.

"Отдавна се знае, че Путин е политически съюзник на крайната десница в Австрия. Сега руският президент ще има възможност за интимни срещи като близък приятел. Със сигурност той ще има частни разговори с членове на крайната десница", коментира наскоро пред "Монд" Никола Тензер, спец по политически науки.

Най-вероятно Путин ще се опита да спечели привърженици за вдигане на санкциите срещу Русия, както и да обмени мисли за изграждането на газопровода "Северен поток 2" с цел да търси подкрепа, пише вестникът.