Компанията за космически кораби на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) може да подпомогне частично финансирането на изкупуването и делистването на производителя на електромобили Тесла (Tesla), информира Ройтерс, като се позова на "Ню Йорк таймс".

Мъск изненада Уолстрийт миналата седмица, като обяви в Туитър, че обмисля делистването на компанията за електромобили при цена 420 долара за акция, като допълни, че финансирането е осигурено. След това той уточни, че търси средства.

В понеделник Мъск отбеляза, че мениджър на саудитски суверенен фонд е изразил подкрепа няколко пъти за делистването на компанията, включително преди две седмици, но също така посочи, че продължават преговорите с фонда и други инвеститори. 

"Ню Йорк таймс" информира, че друга възможност, която се обмисля, е Спейс Екс да помогне финансово за изкупуването на Тесла и да поеме дела на собственик в производителя на електромобили, посочват хора, запознати с въпроса.

Мъск е главен изпълнителен директор и притежател на контролния пакет акции на Спейс Екс.

В обширно и емоционално интервю за "Ню Йорк таймс", публикувано късно снощи, Мъск, който е главен изпълнителен директор на Тесла, описва трудностите през изминалата година за него, тъй като компанията се опитва да преодолее спънки в производството на седана Модел 3 (Model 3).

"Тази последна година е най-трудната и най-болезнената година в кариерата ми, каза той - Беше мъчително"

Тесла, която е на загуба, се опитва да постигне производствените си цели, но съобщението на Мъск предизвика нови проблеми, включително проверка на регулаторни органи и дела.

"Ню Йорк таймс" информира, че се търси втори изпълнителен директор, който да поеме част от товара върху Мъск, информират хора, запознати с въпроса.

В интервюто Мъск казва, че не планира да се отказва от двойната си роля на председател на съвета на директорите и на главен изпълнителен директор.