Американският бързоходен десантен кораб "Карсън Сити" е преминал в сряда Босфора в северна посока и е влязъл в Черно море. Това се казва в разпространено изявление на пресслужбата на Шести флот на военноморските сили на САЩ, цитирано от ТАСС.

"Екипажът на "Карсън Сити" и аз самият с радост преминаваме с този кораб през турските проливи право към Черно море. Командването на военноморските превози - особено експедиционните бързоходни кораби и многоуважаемите им екипажи, може да направи много за ВМС на САЩ и партньорите. Разчитаме, че действията на "Карсън Сити" ще дадат принос при всяка необходима мисия", е заявил капитанът на кораба.

През миналата неделя и американският боен кораб „Карни“ влезе в акваторията на Черно море. Пресслужбата на Шести американски флот обяви, че корабът влиза във водите на Черно море "за провеждане на операции по сигурността в морето, както и за засилване на съвместимостта с флотовете на съюзниците и партньорите в региона".

Корабът катамаран "Карсън Сити" може да приеме на борда си до батальон морски пехотинци и е оборудван с хеликоптерна площадка.

Дълъг е 103 м, широк е 28,5 м и развива скорост до 43 възела.

Само преди четири дни президентът Доналд Тръмп подписа рекорден военен бюджет от 716 милиарда долара.

 
В текста на документа се посочва, че началникът на Пентагона, държавният секретар и главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа са длъжни да разработят и осъществят стратегия за оказване на подкрепа на съюзниците и партньорите в Европа, „намиращи се под заплаха от руска агресия“. Те трябва и да „разгледат възможността за увеличаване на честотата и мащаба на провежданите в Черно море военни учения на НАТО и други многонационални учения с участието на Украйна и Грузия“.